İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 10.10.2018 0

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen yenilikler

Microsoft Exchange Server 2019 24 Temmuz 2018 tarihi itibari ile yayınlandı ve Exchange Server ailesi, en yeni teknolojileri barından en yeni üyesine kavuştu. Exchange Server 2019, beraberinde bir takım yeni teknolojileri, özellikleri ve servisleri ile birlikte geldi. Bu makalemde; Exchange Server 2019 kurulumu işlemine geçmeden önce, bu yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Exchange Server 2019

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen yenilikler

Güvenlik
Windows Server Core Desteği: Microsoft Exchange 2019, Windows Server Core işletim sistemi desteğini de beraberinde getirdi. Bu, daha az atak tehlikesi anlamına geliyor. Özetle, Microsoft Exchange Server 2019 artık Windows Server 2016 ya da Windows Server 2019 Core işletim sistemi üzerinde kurulabilme özelliğine sahip oldu.

Exchange Management Shell ve Exchange admin center'a (EAC) erişim güvenliği: Exchange Server'ın sadece iç Network'ten (LAN ortamından) yönetilmesi için Firewall Rule'ları yerine, Client Access Rule'ları kullanabilecek.

Performans
Gelişmiş arama özelliği: Neredeyse yeniden tasarlanmış olan arama motoru özelliği sayesinde Bing Teknolojisi devreye alındı. Bu yeni arama teknolojisi sayesinde aramaların daha hızlı sonuç vermesi, her bir server'da ayrı Search Index log dosyaları tutulması yerine, daha büyük boyutlu Index'lerin Database'lerin içinde tutularak, yönetimsel olarak kolaylık sağlamasının yanı sıra, olası bir failover durumunda Database kopyalarında da güncel Index tutulması hedeflenmektedir.

SSD-Cache: Son yıllarda Mailbox Database'lerin daha fazla Data barındırması nedeniyle daha fazla Disk alanı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bunun sonucunda da disk'ledeki Data okuma performansı da doğrudan etkilenmektedir. Tüm SSD üniteleri, yazma ve okuma işlemini düzenleyen ve bilgisayarlarda kullandığımız işlemcilere benzer hesaplama kabiliyetleri olan kontrolörlere sahiptir. Bu kontrolör, SSD ünitesini SSD yapan şeydir ve performansına direkt etki eder. Aynı anda yazılabilecek veri miktarı, yazma hızı, bellek bant genişliği ve bellek verimliliği bunların başında gelir. İşte tüm bunları yöneten ve performansı belirleyen bellek kontrolörüdür. Dolayısı ile de en çok kullanılan Data'lar, SSD'lerin cache'lerinde tutulur ve performansın daha üst düzeyde tutulması sağlanır. SSD'lerin cache özelliğinden yararlanmak için de Exchange Server 2019 ile birlikte SSD-Cache özellik desteği desteği devreye alınmıştır.

NOT: Exchange Server 2019 Preview'da SSD-Cache desteklenmemektedir.

İşlemci ve Bellek: Exchange Server 2019 ile birlikte İşlemci(CPU) ve Bellek(Ram) desteği, 48 Core'luk CPU (İşlemci) ve 256 Gigabyte (GB) Memory (Ram) destekleyecek şekilde yeniden yapılandırıldı.

Son Kullanıcı Deneyimi
Takvim: Microsoft Exchange 2019 ile son kullanıcı deneyimi noktasında en önemli değişiklik, takvim paylaşım ve yönetiminin daha kolay ve kullanışlı hale getirilmesi oldu. Biraz daha detaylandıracak olursak;
1- Remove-CalendarEvents cmdlet: İşten ayrılan birinin oluşturmuş olduğu toplantı davetleri, organizasyondaki diğer kullanıcıların takvimlerinde durmaya devam ediyordu ve iptal edilemiyordu.
Yeni geliştirilmiş olan Remove-CalendarEvents PowerShell komutu ile işten ayrılan birinin oluşturmuş olduğu toplantı davetleri Administrator tarafından iptal edilebilecek.

Mimari
Unified Messaging (UM): Microsoft Exchange 2019 ile gelen yeniliklerden birisi de artık Unified Messaging'in bu sürümle birlikte hizmetine devam etmiyor olmasıdır. Bununla birlikte User Mailbox'larında da bu özellikler dolayısıyla kaldırılmış durumda. Microsoft, bunun yerine Skype for Business ya da Cloud Voicemail kullanımını önermektedir.

Exchange Server 2019 kurulumuna geçmeden önce kurulum için gerekli olan azami sistem gereksinimlerine ve ön kurulumlarına göz atalım;

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.