İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: Network
Fırat Boyan 11.07.2018 2

Fast Ethernet & Gigabit Ethernet Teknolojileri ve Kablo Tipleri

Ethernet, 1970 yılları sonunda PARC-Palo Alto Research Center'da (Palo Alto Araştırma Merkezi) yapılan çalışmalarda oluşturulmuştur. Amaç, bilgisayarları haberleştirmekti. 1973 yılında Bus topoloji üzerine kurulu bir ağ teknolojisi geliştirildi. Buna, Ethernet teknolojisi denildi. Ethernet, verilerin kabloyla iletilmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu iletimde CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection (Çarpışma Algılayıcısla Taşıyıcı Dinleyen Çoklu Erişim) tekniği kullanılır. Bu erişim yönteminde Network (ağ) üzerindeki bütün bilgisayarlar, Network (ağ) kablosunu sürekli kontrol ederler. Collision (çarpışma) oluşması, Network'ün aktarım performansı açısından istenmeyen bir durumdur ancak CSMA /CD'nin davranışı gereği meydana gelebilmektedir. CSMA /DC'nin çalışma mantığını daha iyi kavrayabilmek için Hub ve Switch gibi Network cihazlarının çalışma prensipleri ile yine Hub ve Switch gibi Network cihazlarının veri iletim tekniklerinde kullanılan Duplex ve Half-Duplex gibi kavramları da bilmenizde fayda var.

Network sistemlerinin kesintisiz bir şekilde sağlanması ve problemlerin daha hızlı çözülmesi için yapısal kablolama doğru bir şekilde planlanmalı ve plana göre uygulanmalıdır. Yapısal kablolama Network sistemlerinde uzun süreli olarak kullanılan sistem bileşenleridir. Kullanılan Data kablolarından, mimarisine kadar pek çok değişken mevcuttur. İhtiyaçlara uygun ve doğru malzeme ve bileşenler ile kurulan sistemlerin gelişen ihtiyaçlara da cevap verebilecek şekilde planlanması gerekmektedir.



Ethernet Teknolojileri

Ethernet teknolojisi bugün LAN (Local Area Network) ortamındaki teknolojiyi ifade eder ve NIC-Nerwork Interface Card diğer bir adıyla Ağ Bağdaştırıcı Kartı; birimleri, hızları ve diğer standartları belirler. Ethernet Teknolojisi; Fast Ethernet, gigabit Ethernet gibi çok yüksek hız sağlayan teknoloji çeşitlerine sahip olup, hem CAT kablo hem de Fiber Optik kablo ile her iki teknolojinin de kullanılması mümkündür.

CAT Kablo Nedir?
CAT Kablo, Sıklıkla yerel ağ bağlantılarındaki Ethernet bağlantısında, telefon sistemlerinde ve diğer veri aktarım alanlarında kullanılan kablo standartıdır.

Fiber Optik Kablo Nedir?
Bir Fiber Optik kablo, içerisinden ışığın yönlendirildiği, Silisyum Dioksit (Silicon Dioxide-SiO₂) yapıda CAM maddedir. Bu şekilde üretilmiş kabloların tercih edilmesinin en büyük sebebi; çevresel şartların ağır olduğu nemli, rutubetli, elektriksel alan parazitlerinin yoğun olduğu yerlerden etkilenmemesi ve her zaman stabil bir bağlantı sunmasıdır. Fiber optik kablonun CAT bakır kabloya göre en büyük avantajı, sağladığı Bandwith (bant genişliği) ve uzun mesafeleri kayıpsız ve tam performanslı bir şekilde data taşıma üstünlüğü olarak gösterilebilir. CAT bakır kablolarda data taşıma mesafesi en fazla 100 metre ile sınırlıdır. 100 metreden daha uzun mesafelere data taşımak için, her 100 metrede bir Switch konumlandırma gerekliliği ortaya çıkar. Bu nedenle Fiber optik kablolar, data iletimini ışık hızıyla saniyede 300 bin KM’lik hızla gerçekleştirdikleri için uzak mesafelere data aktarımı için tasarlanmışlardır.

1- Fast Ethernet Teknolojisi

Fast Ethernet, 100Mbps (Megabits per second) hızında çalışan değişik Ethernet standartlarının genel adıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan iki tip Fast Ethernet Teknolojisi bulunmaktadır. Bunlar;

• 100BaseTX (CAT Bakır Kablo) • 100BaseFX (Fiber Optik Kablo)

1.1- CAT-Category (Bakır) Kablo ile Fast Ethernet Teknolojisi

100BaseTX
100BaseTX, günümüzde en yaygın kullanılan Ethernet standartıdır. Sadece iki tel çiftini kullanarak veri aktarımı ve alımı yapar. CAT5 ve üstü standardı CAT kablo ve ekipmanlar (Jack, Patch Panel, priz vs.) kullanılmalıdır.

Platform Tür Mesafe 100 mt. Mesafe 55 mt. Standart
Fast Ethernet CAT5 100Mbps - 100BASE-TX

1.2- Fiber Optik Kablo ile Fast Ethernet Teknolojisi

100BaseFX
100BaseFX, bir önceki fiber optik Ethernet olan 10BaseFL'nin gelişmiş halidir ve 10Mbit yerine 100Mbit hızındadır. Aynı bağlayıcıları ve fiber optik kablo tipini kullanır.

Platform Tür Mesafe 2 KM. Standart
Fast Ethernet OM1-Multimode LED 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OM2-Multimode LED 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OM3-Multimode LAZER 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OM4-Multimode LAZER 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OS1-Singlemode LED 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OS1-Singlemode LAZER 100 Mbps 100BASE-FX
Fast Ethernet OS2-Singlemode LAZER 100 Mbps 100BASE-FX

2- Gigabit Ethernet Teknolojisi

Gigabit Ethernet, 1000Mbps (Megabits per second) yani 1Gbps (Gigabits Per Second) ve üstü hızlarda çalışan değişik Ethernet standartlarının genel adıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan Gigabit Ethernet teknolojileri şunlardır.

• 1000BaseTX
(CAT Kablo)

• 10000BaseTX
(CAT Kablo)

• 40000BaseTX
(CAT Kablo)

 
• 1000BaseSX
(Fiber Kablo)

• 1000BaseLX
(Fiber Kablo)

• 1000BaseEX
(Fiber Kablo)

• 1000BaseLH
(Fiber Kablo)
 
• 10BaseE
(Fiber Kablo)

• 10BaseLR
(Fiber  Kablo)

• 10BaseSR
(Fiber Kablo)

• 10BaseER
(Fiber Kablo)

• 10BaseZR
(Fiber Kablo)
• 40BaseLR4
(Fiber  Kablo)

• 40BaseER4
(Fiber Kablo)


 
• 100BaseER4
(Fiber Kablo)



 

2.1- CAT-Category (Bakır) Kablo ile Gigabit Ethernet Teknolojisi

Platform Tür Mesafe 100mt. Mesafe 55mt. Standart
GigabitEthernet CAT5e 1.000Mbps - 1000BASE-TX
Gigabit Ethernet CAT6 1.000Mbps 10.000Mbps 1000BASE-TX
Gigabit Ethernet CAT6a 10.000Mbps - 10000BASE-TX
Gigabit Ethernet CAT7 10.000Mbps 40.000Mbps 10000BASE-TX
Gigabit Ethernet CAT8 40.000Mbps - 40000BASE-TX

2.2- Fiber Optik Kablo ile Gigabit Ethernet Teknolojisi

Gigabit Ethernet Teknolojisi, Fiber Optik Kablo standartları ve Bandwith (bant genişliği) hakkında daha detaylı ve daha ayrıntılı bilgi almak için Multimode ve Singlemode Fiber Optik Kablolar makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Faydalı olması dileğiyle..

TAGs: Cat kablo türleri, Cat kablo çeşitleri, cat kablo hızları, cat kablo mesafesi, FastEthernet, Fast Ethetnet, GigabitEthernet, Gibabit Ethernet, CAT5, CAT6, CAT6a, CAT7, CAT8


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 2 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


13.07.2018 Orhan CİNGİ
Faydalı bir makale hocam elinize sağlık.
12.07.2018 Fatih Doğru
Her zamanki gibi yine mükemmel bir anlatım tarzı ve makale. Teşekkürler değerli Fırat hocam. Sizden çok şey öğreniyoruz. Derslerinizdeki gibi gümbür gümbür makaleleriniz.