İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 12.09.2018 12

Domain Default Profile (Etki Alanı Varsayılan Profili) Nedir? Nasıl Yapılandırılır?

Bilgisayar kullanıcıları bilgisayarlarında ilk kez oturum açtıklarında, C:\ dizini altında bulunan Users klasöründeki Default klasörü referans alınarak, Default Profile (varsayılan profil) ile oturum açarlar ve bundan sonra yaptıkları her işlemde kullanıcı verileri, kullanıcı profil klasörü içindeki NTUSER.DAT veri tabanı içine kaydedilir. Buradaki amacımız, Domain ortamındaki bilgisayarlara ilk kez Logon olan kullanıcıların, şirketimize özel olarak hazırlanmış bir Domain Default Profile (Etki Alanı Varsayılan Profili) üzerinden oturum açmalarını sağlamak. Bu uygulamayı, Windows Server 2016 üzerinde Windows 10 işletim sistemine göre gerçekleştiriyor olacağım.

Domain Default Profile

Active Directory Kullanıcı Hesabının Hazırlanması

1- İlk adım olarak, Active Directory üzerinde bir kullanıcı hesabının hazırlamamız gerekiyor. Bu hesap, Default Profile (varsayılan profil) ile yer değiştirecek olan kullanıcı profil hesabı olacak. Dolayısı ile de bu kullanıcı hesabıyla oturum açarak şirketimiz için özel olarak hazırlayacağımız bir Default Profile yapılandırma işlemini bu Active Directory kullanıcı hesabı üzerinden hazırlayacağız. Ben, "DefDomain" adında bir kullanıcı hesabı oluşturdum. Siz de istediğiniz herhangi bir isimde Active Directory kullanıcı hesabı oluşturabilirsiniz.

Domain Default Profile

2- Oluşturduğum Active Directory kullanıcı hesabı ile Windows 10 işletim sistemi yüklü ve Domain'e Join olmuş bir Client PC'de oturum açıyorum.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

2.1- Başarılı bir şekilde oturum açma işlemi (Sign in) gerçekleştirdim. Görüldüğü gibi ilk giriş sonrasındaki Default Profile, Microsoft'un Windows için hazırlamış olduğu Domain Default Profile'dır.

Domain Default Profile

3- Şirketime özel varsayılan bir kullanıcı profili yapılandırma işlemini tamamladım. Yaptığım ayarların, kullanıcı profil klasörü içindeki NTUSER.DAT (kullanıcı profili veri tabanı) içine kaydedildiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Domain Default Profile

4- Şirketime özel varsayılan kullanıcı profili yapılandırma işlemlerini tamamladıktan sonra, bu profil ile işim bitiyor ve oturumu kapatıyorum.

Domain Default Profile

Default Profile Profil Klasörü Yapılandırması

5- Administrator hesabı ile aynı Client PC'de oturum açıyorum.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

5.1- C:\ dizini altında bulunan Users klasörüne giriş yaparak, "Default" klasörünün adını "Default1" olarak değiştiriyorum.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

5.2- Daha sonrasında da şirketime özel olarak Default Profile yapılaması için kullandığım "defDomain" kullanıcı profili adını da "Default" olarak değiştiriyorum.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

Domain Default Profile

Buradaki amaç, kopyalanabilir tek profil klasörünün "Default" profil klasörü olmasıdır.

Default Profile Profil Klasörünün Netlogon Klasörüne Kopyalanması

6- Klasör isimlerinin değişiklik işlemlerini tamamladıktan sonra This PC > Properties (Bilgisayar Özellikleri) açıyorum.

Domain Default Profile

6.1- System penceresi sol bölümdeki Advanceed system settings bağlantısına tıklıyorum.

Domain Default Profile

6.2- System Properties penceresinde Advanced sekmesi altında bulunan User Profiles bölümündeki Settings... butonuna tıklıyorum.

Domain Default Profile

6.3- Açılan User Profiles penceresinde, Profiles stored on this computer alanındaki Default Profile seçiyor, alt kısımdaki Copy To... butona tıklıyorum.

Domain Default Profile

6.4- Açılan Copy To pencresinde Default Profile profilini Server'ımdaki Netlogon klasörü içerisine kopyalamam gerekiyor. Bunun için de paylaşımdaki Netlogon klasörüne UNC (Universal Naming Convention) Path'i üzerinden erişmem gerekiyor. Bunun için Copy profile to alanına \\SRV001\Netlogon\Default User.V6 yazıyorum.

Domain Default Profile

NOT: Default User ibaresi, varsayılan bir ibaredir ve bu şelilde yazılması gerekir. Buradaki V6 ise, Windows 10 işletim sistemi için kullanılan bir versiyon numarasıdır. Ortamınızda başka işletim sistemleri de barındırıyorsanız, versiyon numaraları şu şekilde olmalı;

Windows XP: Default User (Windows XP için versiyon numarası yazılmaz.)
Windows Vista: Default User.V2
Windows 7: Default User.V2
Windows 8: Default User.V2
Windows 8.1: Default User.V2
Windows 10: Default User.V6

6.4.1-  Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alt kısımdaki Permitted to use bölümüdür. Burada, profilin kime uygulanacağını belirtmezsek, asla çalışmayacaktır! Permitted to use alanında Change butonuna tıklıyorum.

Domain Default Profile

6.4.2- Everyone kullanıcı grubunu seçiyorum. Amaç, Default profilin, tüm Active Directory kullanıcılarına uygulanmasıdır.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

6.5- Bu işlemi de tamamladıktan sonra sıra, OK butonuna basarak, Default Profile profil klasörünün Netlogon klasörü içine kopyalama işlemini gerçekleştirmek. OK butonuna bastıktan sonra Default Profile profil klasörünün Netlogon klasörü içine kopyalama işleminin gerçekleştiğini görebiliyoruz.

Domain Default Profile

NOT: Logon olan kullanıcılar, Netlogon klasörünü kontrol ettikleri için, buradaki Default Profile profil klasörünü baz alarak oluşturmuş olduğumuz varsayılan profil ayarları ile ilk oturmularını açmış olacaklar.

Yeni Default Profile Üzerinden Oturum Açma İşlemi

7- Tüm yeni Domain Default Profile (Etki Alanı Varsayılan Profili) yapılandırma işlemlerimiz tamamlandıktan sonra, Active Directory üzerindeki bir kullanıcı ile Logon oluyorum.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

7.1- Daha önceden hiç oturum açmamış olan Ör. User20 kullanıcısı ile Client PC'ye Logon olduğumda artık Default Profile ayarlarını Microsoft'unki değil, bizim özel olarak hazırladığımız Default Profile referans alındığını görüyorum. Bundan sonra, Domain'e bağlı olan tüm Client PC'lerde ilk defa oturum açacak olacak olan kullanıcılar, bu yeni Default Profile üzerinden oturum açma işlemlerini gerçekleştirecekler.

Domain Default Profile

8- Son belirteyim ki, hazırlamış olduğumuz, Netlogon üzerindeki Domain Default Profile üzrerinde yine değişen ihtiyaçlarımıza göre profil içine girerek, bir takım ekleme ve çıkartma işlemlerini de uygulayabiliriz.

Domain Default Profile

Domain Default Profile

Faydalı olması dileğiyle...

Etiletler: Windows Server 2016, active directory, Domain Default Profile oluşturma, etki alanı varsayılan profili yapılandırma, ntuser.dat veri tabanı, Netlogon klasörü.


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 12 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


15.11.2019 Özer ÖZER
Hocam iyi günler default profil makalenizi okudum ve burda yazanları harfi hafine uyguladım windows 7 kullanan pc lerde bir sorun yok. Ancak windows 10 kullanan bilgisayarlarda ilk defa login olacak kullanıcılarda profil gelmiyor. Daha önce başka bir makina login olanlarda bi sorun yok networkümde 1000 den fazla kullanıcı var bu sorun için bir çözüm öneriniz varmı.

15.11.2019 Fırat Boyan
Merhaba, dikkat ettiysen buradaki makale konusundaki client işletim sistemi de Windows 10. Mutlaka bir noktayı atlamış olmalısın. Ben makale konusundaki lab ortamımda sorun yaşamadım.


13.09.2019 Zafer Balkan
Hocam, bu şekilde arka plan, Logon ekranı gibi ayarları paylaşmak ile GPO kullanarak ayarlamak arasındaki fark nedir? Birinin diğerine göre avantajları, dezavantajları var mıdır?

13.09.2019 Fırat Boyan
ayarları paylaşmaktan kasıt nedir?


02.09.2019 hasan kaba
fırat hocam çok teşekkürler makale için yanlız v6 profile server 2016 ve server 2019 işletim sistemlerinde çalışan güncel profil haliyle orada oturum açan admin ve yetkili userlarda profilden etkileniyor bunu nasıl aşabiliriz _?

04.09.2019 Fırat Boyan
Makale konusunu aynen uygularsan, sonuca ulaşırsın.

04.09.2019 hasan kaba
hocam bu ayarları yaptıkdan sonra server 2016 yada server 2019 da ilk defa oturum açacak bir userla login olabilir misiniz ?

02.09.2019 Fırat Boyan
Sorduğun soru yine çok net değil ama anladığım kadarıyla Domain Default User Profile yapılandırdıktan sonra mevcut profiller de bu yeni Domain Default User Profile'dan etkileniyor diyorsun. Eğer sorunu doğru anladıysam, Domain Default User Profile yalnızca yeni oturum açan kullanıcılarda geçerli olur. Domain Default User Profile yapılandırmada önce oturum açan Mevcu kullanıcıların profillerini etkilemez.

02.09.2019 hasan kaba
server ( 2016 - 2019 ) ailesinde oturum açan admin kullanıcıları yada izin verilen kullanıcılardada bu profilden alıyor bunu nasıl deny deriz

02.09.2019 Fırat Boyan
Merhaba, Soruyu biraz daha netleştirir misin? Anlaşılmadı.


28.03.2019 murat cengiz
Makale için teşekkürler.Eline sağlık.
18.09.2018 Eren Yılmaz
Makaleleriniz çok etkileyici ve çok detaylı. Teşekkürler.