İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 17.06.2018 4

Roaming Profile (Gezici Profil) Nedir? Nasıl Yapılandırılır?

Daha önceki makalemde Yerel Kullanıcı Profilleri (Local User Profiles) konusuna değinmiş, kullanıcı profillerinin oturum açtıkları bilgisayarlarda nasıl tutulduğundan bahsetmiştim. Bu makalemde de sizlere gezici profil olarak adlandırılan Roaming Profile konusuna değiniyor olacağım. Roaming Profile, Yerel Kullanıcı Profilleri (Local User Profiles)'nin aksine, kullanıcı profillerinin aynı zamanda Server gibi merkezi bir bilgisayar üzerinde tutulmasını sağlayan bir yapıdır. Buradaki amaç; kullanıcı, hangi bilgisayardan oturum açarsa açsın, kişisel profil ayarlarını hangi bilgisayarsa oturum açarsa açsın beraberinde götürüyor olmasıdır. Roaming Profile, sadece Domain ortamında çalışan bir yapıdır.

Roaming Profile (Gezici Profil) Nedir?

Roaming Profile yapılandırılmış bir kullanıcı, bir bilgisayarda oturum açıp, kendi profilindeki çalışmalarını bitirdikten sonra oturumunu kapattığında yapmış olduğu değişiklikler, Server'daki (ör. File Server) bir paylaşım klasörüne kopyalanır. Bundan sonra kullanıcı hangi bilgisayarda oturum açarsa açsın, Server'daki bu paylaşım klasörü içinde ilgili kullanıcının kendi kullanıcı adı ile açılan profil klasörlerine kopyalanan Data'ları, oturum açtığı başka bir bilgisayara kopyalanır. Devamındaki oturum açma ve oturum sonlandırma (Sign in & Sign out) işleminde aynı süreç devam eder. Kullanıcıların yerel profilindeki Data yoğunluğu arttıkça, özellikle kullanıcının çalıştığı bilgisayar(lar) ile Roaming Profile için oluşturulan paylaşım klasörünü tutan Server çok uzak lokasyonlarda ise, Network alt yapısında ciddi bir yoğunluk olacağı hatta Internet hatlarını sature edeceği için, her kullanıcıya Roaming Profile uygulamanızı tavsite etmem.

Roaming

Roaming Profile (Gezici Profil) Nasıl Yapılandırılır?

Roaming Profile için öncelikle bir Domain ortamına ihtiyacımız olduğunu söylemiştim. Domain ortamındaki bir Server bilgisayar üzerinde sırasıyla aşağıdaki adımları izleyerak Roaming Profile yapılandırma işlemine başlıyorum.

1- Server (sunucu) bilgisayar üzerinde Roaming Profile'ların bir kopyasının tutulacağı her kullanıcı için Full Access (tam erişim) yetkisine sahip bir paylaşım klasörü oluşturuyorum. Bu paylaşım klasörü olmadan, Roaming Profile yapılandıramayız.

Roaming Profile

2- Oluşturduğum klasör için NTFS izin ataması gerçekleştirmek için Security sekmesinde Edit... butonuna tıklıyorum.

Roaming Profile

2.1- Roaming Profile özelliğinden yararlanacak olan tüm kullanıcılar için Everyone grubuna klasör izni üzere Security sekmesinde Add... butonuna tıklıyorum.

Roaming Profile

2.2- Normalde yetkilendirmeyi, Roaming Profile'den yararlanacak olan kullanıcılar için yapılandırmanız yeterlidir ancak ben, Everyone grubuna Full Control yetkisi veriyorum.

Roaming Profile

Roaming Profile

3- Everyone grubu için izin atamasını gerçekleştirdikten sonra sıra, yine Sharing sekmesinde klasörü paylaşıma açmak için Advanced Sharing... butonuna tıklıyorum.

Roaming Profile

3.1- Advanced Sharing penceresinde Share this folder seçeneğini seçtikten sonra, Share bölümünde klasörümü $ (dolar) karakteri ile gizli paylaşım haline getiriyor, Permissions butonuna tıklayarak izin işlemini gerçekleştiriyorum.

Roaming Profile

3.2- NTFS izin atamasını gerçekleştirirken Everyone grubu için Full Control yetkisi vermiştim. Paylaşım izin ataması için de, UNC üzerinden gelen kullanıcılar, herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmamaları için Security sekmesinde Everyone grubuna Full Control yetki ataması gerçekleştiriyorum.

Roaming Profile

4- Sharing sekmesinde klasörümün paylaşıma açıldığını görüyorum.

Roaming Profile

5- Şuan için klasörümün içi boş durumda.

Roaming Profile

6- RoamingProfiles isimli klasörüm paylaşıma açıldıktan sonra, \\SRV001\RoamingProfiles$ UNC Path'i üzerinden paylaşıma erişiyorum.

Roaming Profile

7- Roaming Profile profil klasörlerini tutacak olan gerekli paylaşım klasörünü oluşturup, izin atamalarını tamamladıktan sonra sıra, Active Directory Users and Computers üzerinde gerekli kullanıcı ayarlarının yapılmasına geldi. Bunun için; Active Directory Users and Computers üzerinde User5 isimli kullanıcımı seçip, sağ tıklayarak Properties... seçeneğini seçiyorum.

Roaming Profile

7.1- User Properties > Profile sekmesi altında, User profile bölümünde bulunan Profile path kısmına kullanıcı profil klasörlerinin paylaşımdaki RoamingProfiles isimli klasöre kaydedilmesi için \\SRV001\RoamingProfiles$ UNC Path'ini giriyorum. Burada dikkat edilecek olan detay %username%, parametresidir. Bu parametre, UNC Path'inin sonuna eklenmektedir. Bu parametre, kullanıcı adını referans almaktadır. Parametre yerine direkt olarak kullanıcı adı da yazılabilir ancak toplu işlemlerde kullanıcı isimlerini tek tek yazmak, performanslı bir işlem olmayacaktır. Profile Path, \\SRV001\RoamingProfiles$\%username% şeklinde olacaktır.

Roaming Profile

8- User5 isimli kullanıcım ile PC10 Host Name'li bilgisayara Logon oluyorum.

Roaming Profile

Roaming Profile

9- User5 isimli kullanıcım ile oturum açtıktan sonra, kullanıcımın adı ile birlikte Roaming Profile klasörünün ilgili paylaşım klasöründe oluştuğunu görüyorum.

Roaming Profile

NOT: Kullanıcının kendi kullanıcı adı ile oluşan Roaming Profile klasöründeki .V6 uzantısı, Windows 10 versiyon numarasıdır.

10- Oturum açtığım User5 isimli kullanıcımın masaüstü'nde bir takım klasörler ve içlerinde de dosyalar oluşturuyor, yaptığım değişikliklerin ilgili paylaşım klasöründeki Roaming Profile klasörüne kopyalanması için oturumumu kapatıyorum.

Roaming Profile

11- Bu sefer de User5 isimli kullanıcım ile PC20 Host Name'li bilgisayara Logon oluyorum. PC10'dan, Server'daki User5 isimli kullanıcımın Roaming Profile klasörüne kopyalanan masaüstü bilgilerinin aynen PC10 Host Name'li bilgisayarın masaüstü'ne de geldiğini görebiliyorum.

Roaming Profile

Faydalı olması dileğiyle...  


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 4 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


02.05.2021 Emrah Öztürk
Fırat Bey Merhabalar, Konuyu çok güzel anlatmışsınız teşekkürler. Windows 7 de açılan bir profil (V2), Windows 10 da (V6) açılan profil de dosyaları göremiyorum. Windows 10 da açılan bir profil ise Windows 7 de görünmüyor. bunun bu şekilde olması normal bir durum mu? yada farklı bir ayarı var mı?
14.01.2019 Cüneyt Işılak
Merhaba benim şöyle bir sorunum var. Kullanıcı masaüstündeki dosyaları siliyor.ancak bilgisayarı yeniden başlatıp aynı kullanıcıyla girdiği zaman silinmiyor. Kullanıcı oturum açtığında Sağ altta Kullanıcı profili sunucu profiliyle tam olarak eşitlenemedi gibi bir bildirim geliyor.

15.01.2019 Fırat Boyan
Roaming Profile üzerinde Mandatory profile uygulanmış anlaşılan. EvendID bilgisini gönderir misin?


20.06.2018 Enes Aslan
Elinize sağlık hocam. Anlaşılır ve sade anlatım. Bilgiyi direk beyine pompalıyor :)