İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: Genel
Fırat Boyan 23.03.2017 2

Client PC'ler Domain Controller'ları Nasıl Bulur?

Bu makalemde sizlere sıkça sorulan ancak cevabının tam olarak bilinmediği Client PC'ler Domain Controller'ları (Etki Alanı Yöneticisi) Nasıl Bulur? sorusuna cevap vereceğim. İstemci (client) bilgisayarın Domain Controller'ı bulabilmesi için gerçekleşen adımlar şunlar olacaktır;

1- İstemci bilgisayardaki Netlogon Servisi, DsGetDCName API'sinin (Application Programming Interface) tetikler. 
2- Bu API, DnsQuery fonksiyonu yardımıyla Domain Controller'ın bulunması için gerekli bilgileri toplamak için Client PC (istemci bilgisayar), üzerindeki NIC (Network Interface Card) üzerinde tanımlı olan DNS IP adresindeki DNS Server'a ulaşır.

Client PC (İstemci bilgisayarlar) Domain Controller'ları Nasıl Bulur

Bu bilgiler; Domain Controller bilgisayarların IP adresleri ile ilişkili olan Host (A) kayıtları ve DNS Server üzerindeki tüm Domain Controller bilgisayarların DNS SRV (Service Record) kayıtlarıdır. Burada özellikle SRV kayıtları önemlidir. Aradığımız SRV kayıtları, DNS _tcp protokolündeki _ldap SRV kayıtlarıdır. _ldap SRV kayıtları, Domain Contoroller'ın bilgisayarın FQDN (Fully Qualified Domain Name) bilgisini LDAP protokolü üzerinden tüm dizinde tarar. LDAP protokolü aracılığı ile FQDN bilgisinin sorgulanması, erişilmek istenen Domain Controller'ın aynı zamanda tam olarak hangi Active Directory Site içerisinde olduğu bilgisini de sağlamaktadır.

Client PC (İstemci bilgisayarlar) Domain Controller'ları Nasıl Bulur

Client PC (İstemci bilgisayarlar) Domain Controller'ları Nasıl Bulur

Client PC (İstemci bilgisayarlar) Domain Controller'ları Nasıl Bulur

3- DsGetDCName API'si; DNSQuery fonsiyonu aracılığı ile topladığı tüm bu bilgileri, Client PC'nin (istemci bilgisayar) Netlogon Servisine iletir.

4- Yapılan sorgunun sonucunda, elde ettiği SRV ve Host(A) DNS kayıt bilgilerinden, kendi IP bloğunda (yani Subnet'inde) bulunan Domain Controller'ın, erişilmek istenen Domain Controller olduğunu öğrenir. İstemci bilgisayar, erişmek istediği Domain Controller'ı bulduktan sonra, bu Domain Controller bilgisi, Netlogon Servisi tarafından Cache'lenir ve bundan sonraki işlemlerde bu Cache bilgisi üzerinden devam ederek, aynı işlemler tekrar tekrar yapılamamış olur.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar: Fırat Boyan

Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilgi Teknolojileri alanında eğitim hizmetleri veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimleri veriyorum. Bunun yanı sıra, kurumsal firmalara BT danışmanlık hizmetleri de vermekteyim. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR
Bu makaleye 2 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


11.05.2017 Orhan CİNGİ
Elinize sağlık Fırat Hocam faydalı olmuş.
23.03.2017 Cenk SAYGIN
Makaleleriniz direk çözüm odaklı, okuduktan sonra aklımdaki tüm sorular cevaplunmış oluyor. Makaleleri kitap haline getirerek mükemmel bir kaynak oluşturulur diye düşünüyorum . Elinize sağlık.