İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: MS SQL Server
Fırat Boyan 08.09.2018 3

SQL Server 2014'te Çalışan bir veri tabanı Üzerinde Backup Ve Restore İşlemi

Bir önceki makalemde; çökmüş bir Database (veri tabanı) için Sql Server Management Studio ile Database Restore (veri tabanı yedekten dönme) konusuna değinmiştim. Bu makalemde ise, bir önceki makalemin devamı niteliğinde olan Çalışan bir veri tabanında FULL Database Backup Restore ve DIFFERENTIAL Database Backup Restore (veri tabanı yedekten dönme) işleminin nasıl yapılacağından bahsediyor olacağım.

Çalışan bir Database'e (veri tabanı) herhangi bir zaman diliminde, tekrar Database Backup (veri tabanı yedek alma) işlemi uyguladığınızı varsayalım. Bu yedeği de mevcutta çalışmakta olan Ör. Database001 isimli çalışan veri tabanım üzerinde sağ tıklayıp sırası ile  Taks > Restore > Database... seçeneklerini seçerek Restore Database – Database001 penceresi açılıp, Database Restore adımlarını tekrar uyguladığımda;

SQL Database Restore

Restore of Database 'Database001' Failed hatası alıyorum.

SQL Database Restore

Bu hatanın sebebi, çalışan bir Database (veri tabanı) üzerinde Restore (yedekten dönme) işlemi yapamayacak olmamdan kaynaklanmaktadır. Çalışan bir Database üzerinde kesinlikle Database Restore işlemi gerçekleştirilemez. Çalışan bir Database üzerinde Database Restore (yedekten dönme) işlemi gerçekleştirebilmek için Restore Database – Database001 penceresinde Select a page altındaki (pencere SOL bölüm) Options alanında tıklıyorum. Bu alanda Restore options bölümünde;

1- Overwrite the existing Database (WITH REPLACE) seçeneğini seçip,
2- Recovery state: kısmında Restore WITH RECOVERY seçili olursa veri tabanına "ayağa kalk" demiş oluyoruz. Bu işlem, aldığımız veri tabanı yedeğini üzerine yazacaktır.

SQL Database Restore

Çalışan bir veri tabanında DIFFERENTIAL Backup Restore İşlemleri

Eğer elinizde Differential Backup varsa ve daha öcesinde Full Backup aldıysanız, Full Backup üzerine Differential Backup ile yedeğini aldığınız değişen verileri Restore edebilmek için;

1- Overwrite the existing Database (WITH REPLACE) seçeneğini seçip,
2- Recovery state: kısmında ise bu sefer Restore WITH NORECOVERY seçersem veri tabanına "beklemede kal, seninle daha işim var" diyerek, değişen verileri Differential Backup ile aldığım yedeği Restore edebilirim. Bunu bu şekilde uygulamazsanız, Differential Backup ile aldığım yedeği Restore edemeyiz. 

SQL Database Restore

Bu makalemde Çalışan bir veri tabanında FULL Database (veri tabanı) Backup Restore ve DIFFERENTIAL Database (veri tabanı) Backup Resote (veri tabanı yedekten dönme) işlemlerinin nasıl yapılacağına değindim.

Faydalı olması dileğiyle...

Etiletler: Sql Server, Database, veri tabanı, Full ve Differential Backup alma, yedek alma, Restore etme, yedekten dönme.


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 3 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


02.06.2020 miraç kahraman
hocam selamun aleyküm,biraz geç oldu ama umarım cevaplarsınız,ben knight online dbsini koymaya çalıştım aynı hatayı aldım,dediklerinizi yapıyorm tekrardan aynı sorun çıkıyor,benim ne yapmam gerekli ? format ta attım ama yine durum aynı. yardımcı olursanız sevinirim

02.06.2020 Fırat Boyan
Merhaba, "knight online dbsini koymaya çalıştım" derken? yaptığın şeyi biraz daha net açıklar mısın?


10.09.2018 Enes Aslan
Emeğinize sağlık hocam.