İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 18.05.2016 0

Windows Server 2012 R2'de DHCP Server Split Scope Yapılandırma

Bu makalemde sizlere adım adım Windows Server 2012 R2'de DHCP Server Split Scope oluşturmayı anlatıyor olacağım. En az 2 DHCP Server ile oluşturulabilen Split Scope, server üzerindeki iş yükünü dengeleme amaçlı bölerek IP Adreslerinin belli bir aralığını bir sunucudan, belli bir aralığını ise diğer sunucudan dağıtmamızı sağlar. Bu da bir DHCP Server'ın kullanım dışı olması halinde diğer DHCP Servler'ın IP dağıtma işlemine devam etmesi gibi avantajlar sağlamaktadır.

Senaryomuzda; 1 Domain Controller ve 1 Additional Domain Controller üzerinde 2 DHCP Server bulunmaktadır.

Her iki server üzerinde de DHCP Server Rolünün kurulu olduğunu varsayarak devam ediyorum. Her iki server üzerinde de DHCP Server rol kurulumu yapılmış olacak ama sadece tek bir DHCP Server üzerinde SCOPE oluşturmuş ve yapılandırmış olmanız yeterlidir.

Ben makalemde SRV001 üzerinde DHCP SCOPE oluşturup, yapılandırdım.

DHCP Server Split Scope

DHCP Split Scope oluşmak için, oluşturduğum Scope üzerinde sağ tıklayarak sırasıyla;
Advanced...> Split-Scope tıklıyorum.

DHCP Server Split Scope

*Karşıma gelen Dhcp Split Scope Configuration Wizard penceresinde Next  ile devam ediyorum.

DHCP Server Split Scope

*Additional DHCP Server alanında, yük dengesini paylaşmak için IP Pool'umu bölümleyeceğim DHCP Server'ı seçiyorum.

DHCP Server Split Scope

DHCP Server Split Scope

DHCP Server Split Scope

* Percentage of Split alanında, IP Pool'umun yüzdelik paylarını ayarlıyorum. Ben %50 bölecek şekilde ayarlıyorum.

DHCP Server Split Scope

Delay in DHCP Offer alanında, Delay in DHCP Offer (Milli Seconds) için girilen değer ile Host DHCP Server yani Primary DHCP Server (ör 5 sn.) cevap vermezse, Added DHCP Server yani secondary DHCP Server IP dağıtır.

DHCP Server Split Scope

* Summary of Split-Scope Configuration alanında işlemlerimizin bir özetini görüyoruz. Finish butonuna basarak işlemi sonlandırıyorum.

DHCP Server Split Scope

İşlemlerimi bitirdikten sonra; SRV001 Server'ım üzerindeki Host DHCP Server üzerinde Address Pool alanında, 192.168.10.1-192.168.10.10 aralığını ve 192.168.10.128- 192.168.10.254 aralığını dağıtMIyorum.
IP Pool'umun yüzdelik paylarını %50 olarak ayarladıktan sonra, SRV001 Server'ım üzerindeki Host DHCP Server üzerinde dağıttığmı IP aralığı, 192.168.10.11-192.168.10.127 şeklinde olacaktır.

DHCP Server Split Scope

SRV002 Server'ım üzerindeki Added DHCP Server üzerinde Address Pool alanında, 192.168.10.1-192.168.10.127 aralığını dağıtMIyorum.
IP Pool'umun yüzdelik paylarını %50 olarak ayarladıktan sonra, SRV002 Server'ım üzerindeki Added DHCP Server üzerinde dağıttığmı IP aralığı, 192.168.10.128-192.168.10.254 şeklinde olacaktır.

DHCP Server Split Scope

Bu işlemlerden sonra da Windows Server 2012 R2 üzerinde DHCP Split Scope oluşturma işlemini tamamlamış oluyorum.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.