İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 13.09.2019 2

Exchange Server 2019'da Exchange Management Shell Üzerinden Sunucu Ürün Lisansı Girme

Daha önceki makalemde sizlere, Exchange Server 2019 Kurulum ve Yapılandma işlemlerinin nasıl yapılacağından ve en baştan sonra kadar eksiksiz bir şekilde kurulum işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğinden bahsetmiştim. Bu makalemde de sizlere Exchange Server 2019'da Exchange Management Shell üzerinden Sunucu ürün lisansının nasıl girileceğini anlatıyor olacağım. Exchange Server 2019'da iki sürüm bulunmaktadır. Bunlar; Standard ve Enterprise sürümleridir.

Exchange Server 2019 Standard Sürüm

En fazla 5 adet Mailbox Database desteği verir. Ayrıca daha büyük yapılarda özellikle mali bütçe avantajı sağlamak için üzerinde Mailbox Database gerektirmeyen görevlerde de kullanılabilir. Buna örnek olarak Edge Server verilebilir.

NOT: Buradaki Mailbox Database sınırlandırmasına, ortamınızda DAG (Database Availability Group) mevcut ise, Pasif kopyalar da dahildir.

Exchange Server 2019 Enterprise Sürüm

100 adet Mailbox Database desteği verir.  Windows Server işletim sistemi üzerinde çalışan tüm Exchange Server 2019 için size uygun olan sürüm için Standard ya da Enterpise sunucu ürün lisanslarından biri gerekmektedir. Ancak unutulmaması gerekir ki ürün lisanslarının Standard veya Enterprise sürümüyle eşleşmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Yani ürününüz; Exchange Server 2019 Standard sürüm ise Enterpise, Exchange Server 2019 Enterpise sürüm ise Standard sunucu ürün lisansı girebilirsiniz.

1- Öncelikle ECP (Exchange Control Panel) üzerinde Servers bölümü, Servers sekmesi altında ilgili Exchange Server'ımı seçerek sağ alt bölümde Exchange Server sürüm bilgisini ve Trial modda olduğunu görüyorum.

ExchangeProductKey
Bunu aşağıdaki Powershell komutu ile görüntülediğimde aynı sonucu görüntülüyorum.

Get-ExchangeServer EXCHSRV01| Format-List Name,Edition,*Trial*

ExchangeProductKey

2- Exchange Server 2019 Standard sürüm için sunucu ürün lisansımı, aşağıdaki Powershell komutu yardımıyla giriyorum.

Set-ExchangeServer EXCHSRV01 -ProductKey Product Key

ExchangeProductKey

3- İlk Powershell komutunu girdiğimde ise bu sefer Trial bilgisinin FALSE olarak geldiğini görüntülüyorum. Exchange Server 2019 Standard sürüm için sunucu ürün lisansımı başarılı bir şekilde girdim.

ExchangeProductKey

4- Tekrar ECP (Exchange Control Panel) üzerinde Servers bölümü, Servers sekmesi altında ilgili Exchange Server'ımı seçerek sağ alt bölümde Exchange Server sürüm bilgisinin bu sefer Licensed olarak değiştiğini görüyorum.

ExchangeProductKey

Faydalı olması dileğiyle...
 


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 2 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


18.02.2020 Abdullah Murat Doğruyol
Merhaba, Windows server 2019 lisansi edindim. Essential versiyonu. Uzak masaüstü bağlantısı sayısını arttırmak istiyorum. Bunun icin ne yapmam lazim. Cal lisansi alip suan kullanilan servera sorunsuz olarak girebilir miyim?

13.05.2020 Fırat Boyan
Merhaba, Bunun için RD Cal lisansına ihtiyacın var.