İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 25.04.2020

Apple iPhone yongasını yeni Mac modellerinde kullanacak

Teknoloji sektörünün öncü isimlerinden biri olan Apple, bu yıl içerisinde bazı radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Bloomberg'ün haberine göre Cupertino merkezli şirket, 2020 iPhone modelleri için geliştirdiği A14 yonga setlerini Macbook modellerinde de kullanmayı düşünüyor.

Apple, iPhone yongasını yeni Mac modellerinde kullanacak. Eğer iddialar doğruysa Apple, 2020 yılında üç farklı A14 yongası üretecek. Üç yonga da TSMC tarafından 5nm üretim süreciyle geliştirilecek. Macbook modelleri için kullanılması planlanan A14 yongası, diğer iki modele kıyasla daha güçlü olacak.

apple macbook

Apple Mac modellerinde faydalanacağı yonga da 8 çekirdekli yüksek performans çekirdeği (kod adı firestorm) ve verimlilik için 4 adet düşük güç çekirdeğine (kod adı icestorm) yer verecek.

ARM tabanlı yonga setlerine sahip Macbook modelleri MacOS işletim sistemiyle çalışmaya devam edecekler. Apple muhtemelen mevcut X86 uygulamalarını ARM komut sistemine taşımak için farklı yöntemler kullanacaktır. Örneğin şu anda geliştiricilerin iOS uygulamalarını MacOS’e taşımalarına imkan sağlayan Catalyst isimli bir özellik mevcut. Dolayısıyla bu özelliğin tam tersi bir şekilde çalışması da mümkün görünüyor.

Apple’ın bu planını ilk olarak Macbook modellerinde kullanması ön görülüyor. MacBook Pro ve iMac modeller ise şimdiki gibi Intel işlemciler ile gelmeye devam edecektir.


Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.