İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bu makalemde CMD ve PowerShell üzerinden bir Server'ı komut istemi ile Domain'e Join etmeyi göreceğiz. Klasik yöntemleri bu işin içinde olan herkes zaten biliyor. Ancak komut istemi ile Domain'e Join etme işlemini pek çok kişi ya hiç bilmez ya da unutmuştur. İşte tam bu noktada bilgilerimizi tazelemiş olacağız. Öncelikle Server'ıma statik IP adresi tanımlamasını gerçekleştiriyorum. Görüldüğü gibi Server'ım herhangi bir Domain'de değil. Workgroup üzerinde çalışıyor. Computer name ise Server kurulumunda kendi atadağı bir isimdir. Bu da Domain'e alma aşamasında değiştirilecek kısımlardan birisidir. Computer name'in, Server Domain'e dahil edilirken değiştirilmelidir. Çünkü sonradan yapılacak bir isim değişikliği, Server Rollerimizin çalışmasında tutarsızlıklara neden olabilir. Statik IP tanımlamamızı yaptığmıza göre, Server'ın Domain'e alınması işlemini başlatabiliriz. CMD komut isteminden sconfig yazarak Enter'a basıyoruz. Karşımıza gelen ekranda 1 numaralı seçeneği seçiyoruz. Bu seçenek, Domain'e mi yoksa Workgroup'a mı alınacağını soruyor. Sistem zaten Workgroup'da olduğu ve biz de Domain'e dahil etmek istediğimiz için D yazıp Enter'a basıyoruz. Bizden dahil etmek istediğimiz Domain'i soruyor. Benim oluşturduğum Domain kontoso.local olduğu için bu ismi giriyor, Enter'a basıyorum. Domain Admin User Name girmemizi istiyor. Normalde Kontoso\Administrator girmem gerekiyor. Ancak ben, Administrator'ı Domadmin olarak daha önceden değiştirdiğim için Kontoso\Domadmin olarak girdim. Girdiğim Domain Administrator kullanıcısının parola bilgisini soruyor. Bunu da girip Enter'a basıyorum. NOT: Parola bilgisi girilirken, girdiğiniz parola bilgisi görülmez. Siz doğru parola bilgisini yazıp, Enter'a basın. Bu adımda ise Computer name'i değiştirmek isteyip istemediğimi soruyor. Zaten değiştirecek olduğum için YES'e tıklıyorum. Computer Name'i SRV005 olarak giriyorum. Bu benim seçtiğim bir isim. Siz, kendinize göre giriş yapabilirsiniz. Bu adımda tekrar Domain Administrator kullanıcı hesabının kullanıcı adını girmemizi istiyor. Kontoso\Domadmin olarak girdim ve Enter'a basıyorum. Bu adımda tekrar Domain Administrator kullanıcısının parola bilgisini girmemiz gerekiyor. Bunu da girip Enter'a basıyorum. Yapılandırma ayarlarının uygulanabilmesi için Server'ı Restart ediyorum. Server'ı Restart ettikten sonra, görüldüğü gibi Server'ım Domain'e eklendi. Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilgi Teknolojileri alanında eğitim hizmetleri veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimleri veriyorum. Bunun yanı sıra, kurumsal firmalara BT danışmanlık hizmetleri de vermekteyim. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır. * E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.