İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Kategori: MS SQL Server
Fırat Boyan 05.11.2015 1

SQL Server 2014 Kurulumu

Bu makalemde Windows Server 2012 R2'de adım adım SQL Server 2014 Kurulumunun nasıl yapıldığından bahsediyor olacağım. Sorunsuz ve tek seferde tamamlanan bir SQL Server 2014 kurulumu için aşağıdaki gereksinimleri önceden sağladığınızdan emin olun.

1- İhtiyacınızı karşılayan bir SQL Server 2014 sürümü seçtiğinizden emin olun. Örneğin Microsoft SQL tabanlı bir uygulama geliştirmek için veritabanı altyapısına ihtiyacınız varsa, SQL Server 2014 Enterprise için yatırım yapmak yerine, çok daha düşük maliyete sahip ve yazılım geliştiricilere özel SQL Server 2014 Developer sürümünü tercih etmek akıllıca bir yöntem olacaktır. Ek olarak beklentiniz; gelişmiş, yüksek erişilebilirlik ve minimum servis kesintisi ise, SQL Server 2012 Standard yerine SQL Server 2014 Enterprise seçeneğini tercih etmek beklentinizi tam olarak karşılayacaktır.

2- Seçtiğiniz SQL Server sürümüne göre desteklenen bir işletim sistemi tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bu makaledeki senaryoda, Windows Server 2012 R2 üzerine kurulum yapılacaktır. Günümüze yakın geçmiş işletim sistemlerini tercih etmek, hem güncel teknolojilerden faydalanmanıza hem de SQL Server 2014 kurulum gereksinimleri gibi bazı ön şartları daha kolay yerine getirmenize yardımcı olacaktır. SQL Server 2014 sürümleri için desteklene işletim sistemleri yazısı bir işletim sistemi seçmenizde size yardımcı olacaktır.

3- .Net Framework 3.5 SP1 ile birlikte ayrıca 4.0 veya 4.5 sürümlerinden birini yükleyin veya yüklü olduğuna emin olun.

UYARI: SQL Server 2014 kurulumu yapılan işletim sistemi üzerinde .Net Framework 4.0 veya 4.5 sürümlerinin yüklü olması, .Net Framework 3.5 SP1 gereksinimini ortadan kaldırmayacaktır. Server üzerinde .Net Framework 4.0 veya 4.5 versiyonlarına ek olarak, .Net Framework 3.5 SP1 de yüklü olmalıdır.

• Eğer Windows Server 2008 sürüm bir işletim sistemini hazırlıyorsanız .Net Framework 3.5 SP1 paketini indirip yüklemeniz gerekir. Ayrıca gereken .Net Framework 4.0 veya .Net Framework 4.5‘i de indirip yükleyebilir veya gerekli kurulum işleminin SQL Server Setup tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz.
• Eğer Windows Server 2008 R2 sürüm bir işletim sistemini hazırlıyorsanız .Net Framework 3.5’i aktif etmek için Server Manager > Features > Add Features yolunu takip ederek .NET Framework 3.5 Fetautes’ı aktif edin. Ayrıca gereken .Net Framework 4.0 veya 4.5‘i ise siz indirip yükleyebilir veya bu işi yine SQL Server Setup kurulum programına bırakabilirsiniz.
• Eğer Windows Server 2012 veya 2012 R2 sürüm bir işletim sistemini hazırlıyorsanız .Net Framework 3.5’i aktif etmek için Server Manager > Add roles and Features yolunu takip ederek, Select Features bölümüne gidin ve .NET Framework 3.5 Fetaute’ı aktif edin. Ayrıca gereken .Net Framework 4.0 veya 4.5 zaten bu işletim sistemi sürümleri üzerinde önceden yüklü olarak gelmektedir.

4-Windows PowerShell’in 2.0 ya da üst sürümünü yükleyin veya zaten daha önceden yüklenmiş olduğundan emin olun.

• Windows Server 2008'de PowerShell 2.0’ın ayrıca yüklenmesi gerekir. Buradaki gibi yükleyebilirsiniz.
• Windows Server 2008 R2'de PowerShell 2.0 yüklü olarak gelir. Herhangi bir ek yükleme yapmanıza gerek yoktur.
• Windows Server 2012'de PowerShell 3.0 yüklü olarak gelir. Herhangi bir ek yükleme yapmanıza gerek yoktur.
• Windows Server 2012 R2'de PowerShell 4.0 yüklü olarak gelir. Herhangi bir ek yükleme yapmanıza gerek yoktur.
• Mevcut Windows PowerShell sürümünüzü öğrenmek için $PSVersionTable komutunu çalıştırabilirsiniz.

5- İşlemci, bellek, Disk kapasiteleri ve depolama alanı tipi gibi konularda minimum ihtiyaçları karşıladığınızdan emin olmalısınız.

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

Tüm bu ön kurulum işlemlerini yerine getirdiğinizden eminseniz, hemen kurulum işlemlerine başlayalım.

SQL Server Kurulumu yapmadan önce mutlaka Server Manager> Add Roles and Features > Features kısmından .Net Framework 3.5 Service Pack 1'in kurulu olduğundan emin olun. Aksi taktirde kurulumda hata verecektir. Gerekli özelliklerin yüklü olduğundan emin olduktan sonra SQL Server kurulumuna geçebiliriz.

1- Kurulum DVD'sini bilgisayarıma yerleştiriyorum. SQL Server’in takılı olduğu DVD'yi çalıştırarak kurulum sihirbazını başlatalım. SQL Server kurulum sihirbazı SQL ’e ait olan tüm bileşenleri tek bir panel üzerinde toplayarak SQL üzerine tek seferde yüklememizi sağlar.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

2- Sol taraftaki menüden Installation kısmını seçerek New SQL Server stand-alone installation or add Features to an existing installation seçeneğini seçelim.
 
sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

3- Ürün anahtarınızı girdikten sonra Next butonuna basıp ilerliyorum. Lisans Sözleşmesini de kabul ettikten sonra Next butonuna basıp ilerliyorum.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

4- Güncellemelerin alınması için Microsoft Update seçeneğini işaretlemenizi öneririm.



5- Install Rules
Bu adımda ön gereksinimlerin kontrolü sağlanmakta, eğer herhangi bir Failed alıyorsanız, kuruluma devam etmeden bu sorunu gidermeniz gerekecektir. Uyarılar ise bilgi amaçlıdır ve kuruluma engel teşkil etmez.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

6- Setup Role
SQL Server Feature Installation seçimi, size tüm servisleri ve araçları bir sonraki pencerede listeden seçerek ilerleme şansı verir.

SQL Server PowerPivot for SharePoint seçimi, size yeni veya var olan bir SharePoint Farm’daki verilere erişim amaçlı PowerPivot sağlamak için kurulumu bu gereksinimler doğrultusunda yönlendirir.

All Features With Defaults seçimi ile herhangi bir ayrım yapılmadan tüm servislerin varsayılan ayarlarla kurulmasını sağlayabilirsiniz.

İstediğimiz bileşenleri kurabilmemiz için SQL Server Feature Installation seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

7- Feature Selection
Feature Selection penceresi önemli bir adımdır. Bu adımda, SQL Server üzerinde hangi alt servislerin (Feature) çalışacağını yani kurulacağını belirlersiniz.

SQL sunucuya yüklenmesi planlanan özelliklerin seçimini yapıyoruz. Ben burada tüm bileşenlerin kurulmasını istediğim için Select All seçimini yaptım.
Burada "DatabaseEngine Service" ön plana çıkan en önemli özelliktir. DatabaseEngine Service'ın iki önemli bileşeni vardır; 

Bunlardan birisi Storage Engine, diğeri ise Query Processor'dür.

• Storage Engine: Data'ları Disk gibi birimlerden alır ya da disklere yazmakla görevlidir.
• Query Processor: SQL komutlarını işlemek ve çözümlemekle görevlidir.

Örneğin bir kullanıcı bir SELECT komutu ile veri sorgulaması yapmak istediğinde Query Processor'den bu data'ları bulunduğu dosyalardan getirmesini ister. Bu dosyalara .mdf uzantılı dosyalar denmektedir ki makalemizin konusu dışında olduğu için buna değinmeyeceğim.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

8- Feature Rules
Makalemin başında da bahsettiğin gibi, SQL Server Setup’ı başlatmadan önce .Net Framework 3.5 SP1 kurulumunu yapmadıysanız aşağıdaki hatayı alırsınız ki bu hatayı görebilmeniz için ben .Net Framework 3.5 SP1 kurulumu yapmadım.

Eğer aşağıdaki gibi Microsoft .Net Framework 3.5 Service Pack 1 is required hatasını alırsanız, bu pencereyi (yani SQL Server Setup penceresini) kapatMAdan, Server Manager> Add Roles and Features > Features adımından .Net Framework 3.5 Service Pack 1 kurulumunu gerçekleştirebilir, daha sonra bu pencerede Re-run diyerek önce kontrolün sonra da kurulumun devam etmesini sağlayabilirsiniz.



9- Instance Configuration
Bir bilgisayara 16 tane ayrı SQL Server kurulabilir. Bu 16 SQL Server, Sanal SQL Server'lar gibi çalışırlar. Bunun nedeninin, bazı ayarların Server seviyesinde yapılıyor olmasıdır.
Kurmak istediğiniz ayarların farklı olmasını istiyorsanız, 16'ya kadar farklı SQL Server kurulumu yapabilirsiniz.

Örneğin; Ram Kullanımı,CPU kullanımı, Security gibi ayarlar Database seviyesinde değil, Server seviyesinde yapılır.

Buradaki "16 adete kadar farklı SQL Server kurulumu yapabilirsiniz" ifadesi, 16 tane SQL Server Wizard ile kurulum yapacaksınız anlamına gelyor! Burası önemli!

Örneğin, şirketinizde şirket Otomasyonu ve Muhasebe programı olsun. Bunların her biri için ayrı ayrnı SQL kurmak zorundayız.
Bunları farklı Server'lara kurmak yanlış bir yöntemdir. Bunun yerine, aynı SQL Server içine 16'ya kadar farklı SQL kurulumu yapılabilir.

ÖNEMLİ: İlk kurulan SQL Server'a Default Instance denir ve Server'ın adını alır. Bu nedenle Default Instance seçeneğini seçili halde bırakıyorum.

• İlk kurulan SQL Server'ımın adı SRV001 olacak.

Başka bir SQL Server kurulumu yapmak istediğimde, yani ikinci bir kurulum yapmak istediğimde yine aynı Setup'a girip Next ile tüm adımları geçerek bu adıma kadar ilerleyeceğiz.

ÖNEMLİ: İlk kurulan SQL Server'dan sonraki tüm kurulumlar Named Instance alanında yapılacaktır.

• İkinci kurulan SQL Server'ımın adı ise örn. SRV001\Muhasebe olacak.

• Üçünü kurulan SQL Server'ımın adı ise örn. SRV001\Otomasyon olacak.

1 tane de Default Instance15 tane de Named Instance  kurma hakkınız vardır.

SQL SERVER'ın sanalı bu şekilde yapılmaktadır. Bunu yapmak yerine sanal makinalara da ayrı ayrı kurulumular yapabilirsiniz. Mantık bu şekildedir.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

10- Server Configuration
Server Configuration adımında, daha önce seçtiğiniz Fetaure’lara göre belirlenen SQL Server servislerinin hangi hesaplarla çalışacağını ve başlangıç durumlarını belirleyebilirsiniz.

Burada Active Directory'de her bir SQL servis için ayrı ayrı hesap açabilir ve bu hesapları buraya tanımlayabilir ve bu hesaplara da Password atayabilisiniz. Active Directory'de oluşturacağınız SQL servis hesaplarının şifrelerini de Password Never Expires yapmayı sakın unutmayın! Aksi halde, Password Expired olduğunda tüm ilgili SQL Servisi duracaktır!

Unutmamanız gereken bir şey var; o da, bu alana asla Admin hesabınızı tanımlaMAmanız ve Admin şirenizi yazmamanızdır! Normalde yapmanız gereken, servisler için Active Directory'de hesaplar açıp, bu hesapları tanımlanız olacaktır ancak ben default olanla ilerliyorum.


sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

11- Database Engine Configuration
Database Engine Configuration adımında SQL Server 2014 Database Engine servisine yönetici olarak erişirken kullanılacak kimlik doğrulama (Authentication) yöntemi belirlenir.

Database Engine Configuration penceresinin diğer tab’ında veri, veritabanı ve yedek gibi içeriklerin bulunacağı varsayılan dizinler listelenir. Eğer isterseniz yolları değiştirebilirsiniz.

Windows authentication mode: Active Directory ve Local Account'lar kullanılacak, SQL Account'ları kullanılmayacak demektir.

Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication): Active Directory Account'ları, Local Account'lar ve SQL Server Account'ları kullanılacak demektir.

Ben Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication) seçerek sa (system admin) için bir şife belirliyorum ve Add Current User diyerek Next ile ilerliyoruz.



12- Reporting Sevices Configuration
Reporting Sevices Configuration alanında Install and Configure ve Install only seçili ilen Next ile devam ediyoruz.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

13- Distributed Replay Controller
Bu alanda Add Current User diyerek devam ediyoruz.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

14- Artık Kurulum için her şey hazır. Install diyerek kurulumu başlatabiliriz.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

15- Eğer herhangi bir hata alınmazsa, SQL Server 2014 kurulumu tamamlanır.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

SQL Server 2014 Management Studio'yu çalıştırdığımızda, Server'a giriş için bizden giriş bilgilerini istemektedir. Hatırlarsanız, Instance Configuration'da Defult Instance seçmiştim. Bunu seçerek, Server'ın adını alacağını söylemiştim. Görüğünüz gibi Server'ımın adı olan SRV001'in adını aldı.

Burada karşıma yine Windows Authentication ve ve SQL Server Authentication çıkıyor. Ben bağlantımı SQL Server'ımın kurulu olduğu bilgisayar'dan sağlayacağım için, Windows Authentication ile giriş yapıyorum. Şu unutulmamalıdır. Beni içeriye kabul ederken SRV001 olarak değil, Active Directory'deki kayıtlı kullanıcım olan, benim sonradan adını Domadmin olarak değiştirdiğim, Domain Administrator hesabım olan Domadmin ile kabul edecektir.

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

sql server 2014 kurulumu-firatboyan.com

SQL Server 2014 Kurulumunu detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 1 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


11.11.2015 Mehmet Ersöz
Çok teşekkürler. Faydalı oldu.