İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 07.11.2015 0

Windows Server 2012 R2'de Domain Controller Demote Etme

Bundan önceki makalemde Active Directory Kurulumundan  bahsetmiştim. Bu makalemde ise, Windows Server 2012 R2'de Active Directory'yi nasıl kaldıracağımızdan bahsediyor olacağım. Daha önceki Windows Server sürümlerinde dcpromo komutunu kullanarak, Active Directory rolümüzü Server'ımızdan kaldırabiliyorduk, ancak bildiğiniz gibi Windows Server 2012'de dcpromo komutu artık  kullanılamıyor.

Server Manager'dan Remove Roles and Features seçiyoruz.

active directory removal

Remove Server Roles penceresinde kaldıracağımız Active Directory Domain Services ve DNS Server'ların tik işaret lerini kaldırıyoruz.

active directory removal

Karşımıza Active Directory ile ilgili yüklenen Feature'ların da kaldırılacağı bir ekran geliyor. Bu alanda Remove Features'a tıklayarak ilerliyoruz.

active directory removal

Remove Roles and Features Wizard penceresinden, Domain Controller'ın kaldırılmadan önce Demote edilmesi gerektiğini söyleyen bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarıda “Demote this domain controller” linkine tıklayarak Remove işlemlerini başlatabilirsiniz. 

active directory removal

Demote this domain controller Link'ine tıklayarak Remove işlemlerini başlattıktan sonra karşımıza çıkan pencerede Force the Removal of this domain controller seçeneğini görüyoruz.
Bu seçenek, Windows Server 2012 R2'den önceki sürümlerde dcpromo /force komutuna karşılık gelen seçenektir. Bu seçeneği eskiden de olduğu gibi, kaldırmak istediğimiz Domain Controller çeşitli sepeblerden dolayı Primary DC yada diğer Domain Controller'lara bir şekilde erişim sağlayamadığı zaman kullanıyoruz. 

Force the removal of this domain controller seçeneğini seçmeden NEXT butonuna tıklayarak devam ediyorum. 

active directory removal

Devam eden aşamada bir uyarı görüyoruz. Bu uyarıda, DC tarafından kullanılan rollerin Active Directory Domain Services işlevselliği için gerekli olduğu bilgisini vermektedir. Bu uyarıyı Proceed with removal seçeneğini seçerek NEXT butonuna tıklıyor, işlemimize devam ediyoruz.

active directory removal

New Administrator Password penceresinde Server'ımıza Active Directory rolü kaldırdıktan sonra kullanacağımız Local Administrator parolamızı belirliyoruz.

active directory removal

Review Options penceresinde Demote butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

active directory removal

Active Directory Demote etme işlemi başladı. İşlem bittikten sonra Restart ediyoruz.

active directory removal

Active Directory Demote etme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.