Bir Sistem Yöneticisi olarak mevcut disk yapınızı iyi yönetmek ve kullanmak durumundasınız. Kullanıcılarınız için paylaştığınız şirketsel klasörler genellikle Server tarafında tutulur ve kullanıcıların bu klasörler üzerinde barındırdıkları Data'ların belli bir limiti geçmesini istemeyebilirsiniz ki bence öyle de olmalı. İşte tam noktada bu makalemde sizlere Windows Server 2012 R2 üzerindeki File Server Quota Management ile paylaşım klasörlerine nasıl kota limiti koyacağınızdan ve bu kotaları nasıl yöneteceğinizden bahsediyor olacağım.
Quota Management
1) Quota Templates
Bu alandan kota boyutu, kota aşımı olduğunda bizi nasıl uyarmasını istediğimizi ayarlarız. Bu alanda belli başlı Template'ler mevcuttur ancak siz bunları kullanmak istemezseniz, kendinize uygun, ihtiyacınıza göre yeni bir tane oluşturabilirsiniz. Ben mevcut Template'leri değil, Finansal adında yeni bir kota oluşturup, 500 MB (Mega Byte) limit belirliyorum. Bu belirttiğim limit dahilinde klasörda Data saklanabilir.
Burada bazı önemli adımlar var. Template name girildikten sonra Space limit alanında ilgili klasör için KB, MB, GB veya TB cinsinden bir kota limiti veriyoruz. Bu limit, ilgili klasörde barındırılacak Data'nın toplam boyutu için izin vereceğimiz da boyutudur.
• Hard Quota alanında belittiğimiz limitin aşılmasına kesinlikle izin vermiyoruz. Bu işaretli olursa, kullanıcı belirtilen boyutu asla aşamaz ve uyarı alır. Ancak kullanıcıya kota limitini aştığını bildiren uyarıyı bildiren mesajı verdirebilmek için bir Notification thereshold eklememiz gerekmektedir.
Add butonuna basarak ekliyoruz.
Ama tabi bununla bitmiyor. Add butonuna bastığımızda aşağıdaki Add Thereshold ekranı karşımıza çıkıyor.
E-Mail Message Tab altında Generate notifications when usage reachers (%) bölümünde belirttiğimiz limit yine belittiğimiz bir yüzdelik değere ulaşınca uyarı verdirmek için kullanıyoruz. Varsayılan olarak %85 olarak ayarlıdır.
Send e-Mail the following administators seçili olursa, sistem yöneticisine e-posta olarak bildirim gider.
Send e-Mail the user who exceeded the thereshols seçili olursa, limiti aşan kullanıcıya e-posta olarak bildirim gider.
E-Mail Message alanında ise, hata mesajı olarak yazmasını istediğiniz uyarı mesajlarını yazabilirsiniz. Bu alanı kendinize göre düzenleyebilirsiniz ancak bunu yaparken köşeli parantezli kısımlara (ör.[Source Io Owner]) dokunmayın çünkü bunlar referans alanlarıdır.
Additional E-Mail Headers... butununa tıkladığınızda, e-posta olarak bilgilendirme Mail'i yollanmasınız istediğiniz ikinci bir kişiyi (bu ikinci bir sistem yöneticisi olabilir) cc olarak eklemenize olanak tanır.
Event Log Tab altında Send warning to event Log seçili olursa, kullanıcı belirtilen kota limiti dışına çıkarsa, Log kaydına bu bilgi işlenir ve Event Viewer üzerinde de bu Log kaydı görülebilir.
Tüm ayarları yaptıktan sonra OK butonuna basıyoruz. Notification thereshold alanında ayarlarımızın bir özeti görünmektedir. OK butonuna basıp kapatıyoruz.
Bu işlemi tamamladıktan sonra kullanıcı belirtilen kota limitini aştığında, aşağıdaki uyarı ile karşılaşacaktır.
• Soft Quota alanında ise, belittiğimiz limitin aşılması durumunda kullanıcı belirtilen boyutu aşarsa herhangi bir uyarı ile karşılaşmaz ama bu durum Log kayıtlarına işlenir.
Sonrasında, Hard Quota için uyguladığımız işlemleri Soft Quota için de uygularsak, yani Notification Theresholds oluşturursak, bu sefer kullanıcı uyarı mesajı ile karşılaşmadan limitini aşabilecek ancak bu durum Log kayıtlarında görünecektir.
Görüldüğü gibi, hazır olarak kullanıma sunulan Template'lerin dışında, kendi ihtiyacımıza yönelik hazırladığmız kota yönetimi de kullanıma hazır durumda.
Sıra geldi hazırladığmız Kota yönetimini uygulamak istediğimiz klasörü seçmeye.. Bunun için yine Quota Management altında Quotas kısmından yararlanacağız.
2) Quotas
Bunun için ortaki boş alanda sağ tıklayıp Create Quota... seçiyoruz.
Browse'a tıklatığımızda Kota yönetimini uygulamak istediğimiz klasörü seçiyoruz. Ben Finansal adında bir klasör oluşturmuştum. Bunu seçiyorum.
Seçimimi yaptıktan sonra, Quota properties altında Derive properties from this Quota Template(recommended) işaretli ilen uygulanmasını istediğim ve daha önceden hazıladığım Finansal adındaki kota yönetimini seçiyorum.
Finansal adındaki kota yönetimini seçtikten sonra alt kısımda bulunan Summary of quota properties altıda ayarlarımın bir özeti de görünüyor. Create butonuna basarak oluşturuyorum.
NOT: Bu ayarları uyguladığınız klasör üzerinde gerekli File Server NTFS izinlerini vererek paylaşıma açmayı unutmayın.
Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.
2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.
Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.