İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 27.06.2016 6

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

Bu makalemde sizlere Windows Server 2008 R2 ile gelen ve Windows Server 2012 R2 ile devam eden Offline Domain Join özelliğinden bahsediyor olacağım.

Bu özellik sayesinde Client bilgisayarlarımızı Domain’e Join etmek için fiziksel Network ortamına ihtiyaç duymak zorunda kalmayacağız. fiziksel Network ortamının gerekliliği kimi zaman sıkıntılara sebebiyet veriyordu. Örneğin, Sunucu değişikliği veya yeni bir yapılanma sürecinde Domain Controller ile iletişim kuramayan Client bilgisayarların, Domain’e Join edilebilmeleri malesef mümkün değildi.
Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen ve Windows Server 2012 ile birlikte devam eden Offline Domain Join özelliği ile Windows 10 Client bilgisayarlarını, fiziksel Network bağlantısı olmasa da Domain ortamına dahil etme işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Bu özellik bilgisayarların Domain ortamına katılımını (Domain Join) kolaylaştırmaktadır.
Imaj senaryolarında da bilgisayların Domain’e Join edileceği durumlarda, bütün bilgisayar hesaplarının önceden Domain ortamında hazırlanıp imaj atıldıktan sonra otomatik olarak üyelik işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayabiliyor olmak, gerçekten kolaylık sunmaktadır. Bu sayede bilgisayarları sonradan Domain’e Join etmek için vakit kaybetmemiş oluyoruz.

Offline Domain Join işlemi işin kullanacağımz komut Active Directory Module for Windows Powershell komut satırı üzerinde Djoin komutu olacaktır.
Djoin komutu, Domain Controller üzerinde çalıştırılarak, Domain’e Join edilecek kullanıcı bilgisayarları için gerekli bilgilerin sunucu üzerine kaydedilmesini sağlar. Bu sayede Domain'e Join etmeden önce bilgisayar hesapları oluşturuluyor. Bu işleme “Provisioning” denir.
Domain Controller üzerinde çalıştırılan bu komut ile elde edilen ve Domain’e üye yapılacak olan kullanıcı bilgisayarlarına ait olan bilgilerin yer aldığı TXT dosyası, yine Djoin aracının başka bir parametresi kullanılarak Client bilgisayarlarda çalıştırılır. Bu sayede kullanıcı bilgisayarı Domain’e üye yapılmış olur.

Bilgi!: Bu işlemler sırasında Client bilgisayar ile Domain Controller arasında kesinlikle bir Network bağlantısı yoktur.

1- Senaryomuzdaki test ortamında bir tane Windows Server 2012 R2 Domain Controller ve bir tane de Workgroup ortamında çalışan Windows 8 Client PC mevcut olacak.

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

2- Windows 8 ile Domain Controller arasında herhangi bir fiziksel bağlantı olmaması için Network Interface Card'ı (NIC) kapatıyoruz.

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

3- Provision işlemi için Domain Controller'da Active Directory Module for Windows PowerShell’i açıyorum. Djoin komutunun bir çok parametresi bulunuyor.

Burada zorunlu olan /Provision, /Domain, /Machine ve /SaveFile parametrelerini kullanıyorum.

Komutum;

Djoin /provision /Domain firatboyan.com /machine HOSTPC01 /savefile c:\firatboyan.txt

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

4- Komut çıktısında belirttiğimiz Path'e (dizin yoluna) TXT dosyamızın oluşturulduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Active Directory Users and Computers konsolunu açarak, bilgisayar hesabının da oluşturduğunu kontrol ediyoruz.

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

5- Şimdi oluşturuğumuz bu dosyayı Domain'e üye yapacağımız Windows 8 işletim sistemli Client bilgisayara kopyalamamız gerekiyor. Oluşturmuş olduğumuz TXT dosyasına komut satırından daha kolay erişim sağlayabileceğim için, C: dizinine kopyalıyorum.

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

6- CMD komut istemi üzerinden Djoin aracının /RequestODJ, /LoadFile, /WindowsPath ve /LocalOS parametrelerini kullanarak Windows 8 işletim sistemli Client bilgisayarımı Domain'e Join etme işlemine başlıyorum.

Komutum;
Djoin /RequestODJ /Domain LoadFile c:\firatboyan.txt /WindowsPath %systemroot% /LocalOS

Windows Server 2012 R2 ile Offline Domain Join

7- Komutu sorunsuz olarak çalıştırdıktan sonra, Windows 8 işletim sistemli bilgisayarı Restart ederek Offline Domain Join işlemimin başarılı olup olmadığını kontrol ediyorum.

offline domain join

Görüldüğü gibi Offline Domain Join işlemimin başarılı bir şekilde sonuçlandığını ve bilgisayarın Domain ortamına Join olduğunu görüyoruz.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 6 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


31.10.2019 bir ziyaretci
sitende mouse ile seçim yapılamıyor 2019 yılında şaka gibi.

01.11.2019 Fırat Boyan
Neden seçim yapma ihtiyacı hissediyorsun ki? Neyi seçip de alacaksın? Siteden oku geç. Yani amaç nedir? Site bana ait olduğuna göre, içerikleri seçtirip seçtirmeme özgürlüğü ve kararı da bana aittir. İçerikleri mouse ile seçebileceğin bir çok site var. Onları ziyaret edebilirsin.


08.11.2018 Melih Öztürk
Merhaba Hocam; Bu faydalı bilgi için öncelikle teşekkürler. Merak ettiğim bir konu var. Gectiğimiz hafta isyerindeki server bilgisayarımıza format attık. Eski domain ile simdiki domainimiz farklı. Eski domain ortamındaki pcleri nasıl mevcut oturum ve yapılandırmaları kaybetmeden yeni domain ortamına dahil ederim ? Tesekkürler.

08.11.2018 Fırat Boyan
Merhaba, teşekkürler. Active Directory yani SYSTEM STATE yedeğiniz varsa, server hostname eskisi ile aynı olacak şekilde kurup, domaini de kurduktan sonra AD recovery yaparsanız sorununuz çözülür.


27.12.2016 Sergen Aksu
Emeğine sağlık güzel bilgi hocam.
28.06.2016 Yusuf Kankılınç
Elinize, emeğinize sağlık Hocam.