Biz sistem yöneticileri sürekli olarak yapımızı güvende tutmak zorundayız. Yedekli yapılarda çalışmak, işimizin bir zorunluluğudur! Yedeklilik, her konuda şarttır. Bu şartlardan birisi de DHCP rolümüz üzerindeki yedekliliktir. Bu makalemde sizlere, Windows Server 2012 R2 Üzerinde DHCP database'inin nasıl Backup'ının (yedeğinin) alındığından ve felaket anında Backup'tan nasıl geri döneceğimizden yani Restore edeceğimizden (yedekten döneceğimizden), Backup Path'inin (yedek dizinin) nasıl değiştirileceğinden bahsediyor olacağım.
DHCP Veri tabanı Bakımı isimli makalemde, DHCP Veri tabanı klasör ve dosyalarının dizindeki yerini belirtmiştim.
DHCP Database (Veri tabanı) Backup (Yedek alma)
Öncelikle belirtmeliyim ki DHCP, otomatik olarak her 60 dakikada bir DHCP Veri tabanı yedediğini varsayılan olarak C:\Windows\System32\dhcp dizinindeki Backup klasörüne almaktadır.
Dilerseniz, otomatik olarak her 60 dakikada bir alınan Backup süresini değiştirebilirsiniz. Ancak bunu DHCP Tool üzerinden değil, Registry üzerinden yapmak zorundasınız.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DHCPServer\Parameters |
altındaki ilgili parametre değerini değiştirerek yapabilmekteyiz.

Bu kısımda bizi ilgilendiren registry parametresi, BackupInterval'dır. BackupInterval, Otomatik Backup alma süresidir ve varsayılan olarak 60 dakikadır. Bu parametreyi çift tıklayarak açtığınızda Hexadecimal'den Decimal'e dönüştürdüğünde 60, yani yani 60 dakika değerini göreceksiniz. Bu değeri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Bu işlemi bitirdiğinizde DHCP Server Servisini restart etmelisiniz.
Buradaki diğer ilgili parametrelere de bakacak olursak;
BackupDatabasePath: Varsayılan otomatik yedekleme dizin bilgisinin tutulduğu adrestir.
DhcpLogFilePath: Varsayılan IPV4 Otomatik Log dosyasının tutulacağı adrestir.
DhcpV6LogFilePath: Varsayılan IPV6 Otomatik Log dosyasının tutulacağı adrestir.
Bu detaylara değindikten sonra sıra, DHCP Server yedeğimizi almaya geldi;
Server adımın (FQDN) olduğu yerde sağ tıklayarak Backup...'a tıklıyorum.

Açılan pencerede benden yol (Path) belirtmemi istiyor. Burada varsayılan olarak C:\Windows\System32\dhcp\Backup dizin yolunu getirmektedir. Yedekleme işlemini bu klasörde yapabileceğiniz gibi, başka bir klasör de seçebilirsiniz.

Ben, C:\ dizini altında DHCP_DB_Backup klasörü içine yedek almak istiyorum.

Görüldüğü gibi yedekleme işlemim başarılı bir şekilde tamamlandı. Bunu yaptıktan sonra; bu yedeğinizi, manuel olarak, bir storage'a veya taşınabilir bir disk'e kaydedebilirsiniz.

DHCP Database (Veri tabanı) Restore (Yedekten geri dönme)
DHCP Database (Veri tabanı) Backup (Yedek alma) işlemini tamamladıktan sonra, şimdi de aldığımız yedekten geri döneceğiz yani DHCP database (Veri tabanı) restore (yedekten dönme) işlemini gerçekleştireceğiz.
Server adımın (FQDN- Fully Qualified Domain Name) olduğu yerde sağ tıklayarak Restore...'a tıklıyorum.
Servisin durdurulacağı bilgisi iletilmektedir. YES butonuna basarak devam ediyorum.

DHCP, Servisin yeniden başlatılacağı bilgisini veriyor. YES butonuna tıklayarak servisin yeniden başlatılmasını sağlıyorum.

Servis yeniden başlatılıyor...

Servisin yeniden başlatılmasının ardından, DHCP Database restore işlemş başarılı bir şekilde tamamlandı.

DHCP Database (Veri tabanı) Backup (Yedek) Path'ini (Dizin yolu) Değiştirme
DHCP yedeğini yukarıda anlattığım gibi bir kereye mahsus yapacaksınız, nispeten mantıklı bir çözüm olabilir ancak ben, bu yedeği dizin yolunu sabitleyerek bir Storage üzerinde kalıcı olarak tutmanızı öneririm.
Bunun için öncelikle DHCP Backup (yedek) Path'ini (dizin yolu) değiştiyorum;
Server adımın (FQDN) olduğu yerde sağ tıklayarak Properties'e tıklıyorum.


Backup Path kısmında, varsayılan olarak C:\Windows\System32\dhcp\Backup yolunu getirmektedir. Bunu, storage üzerinde oluşturduğum ve paylaşıma açtığım srv001dhcpBackup klasörünün paylaşım Path'ini IP adresi ile vererek değiştiriyorum. \\192.168.1.222\srv001dhcpBackup

Registy alanında, değişiklikleri görebilmek için BackupInterval parametresini 1 dakika olarak belirlemiştim. \\192.168.1.222\srv001dhcpBackup Network paylaşım klasörüme göz attığımda, yedeklemenin dakikada 1 kez yapıldığını görebiliyorum.

Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.