Daha önceki makalemde RIP Protokolü yapısından bahsetmiştim. Bu malemde de RIP gibi Distance Vector Protokollerinden olan IGRP protokolü yapısından bahsediyor olacağım. Distance Vector Protocole'ler, routing table Update mantığıyla çalışırlar. Yani, belirli zaman aralıklarında sahip oldukları Network bilgilerini komşu Router'larına gönderir, aynı şelilde komşu Router'larından da aynı bilgileri alırlar.
IGRP, RIP protokolünün benzeridir ancak RIP'ten daha etkindir. IGRP'de olabilecek en büyük Hop Count (atlama noktası, basamak sayısı, paketin ulaştığı yönlendirici sayısı) değeri 255’tir ve basamak sayısı değeri sadece 15 olan RIP'e göre farkını ortaya koymaktadır.

Bununla birlikte, yönlendirme metriği olarak kullanılan tek özellik hop sayısı değildir; IGRP, RIP'den farklı olarak; hat gecikmesi, bant genişliği, güvenilirlik ve yük durumu gibi değerleri de metrik olarak kullanır. IGRP'nin Administrative Distance değeri 100'dür ve dolayısıyla aynı Routerda RIP ile birlikte kullanılırsa IGRP, önceliğe sahip olacaktır. Router, en iyi yol seçimini IGRP mantığından hareketle yapacaktır.
IGRP (Interior Gateway Routing Protocol) Özellikleri
IGRP, Routing Table'ını default olarak 90 saniyede bir komşu Router'lara 255.255.255.255 Broadcast adresinden Update eder. Yine Default olarak 3x90 yani 270 saniye sonra hala Update gelmeyen Network'lerini Invalid varsayar fakat bu Network bilgisini Routing Table'ından silmez. Ek olarak, bu Network ile ilgili daha buyuk metrik değerine sahip update'leri kabul etmez. Daha buyuk metrik değerine sahip update'leri ancak Hold down Timer süresinin sonunda kabul eder ki bu sure 280 saniyedir. Bu noktadan sonra IGRP ile yapılandırılmış Router, kaybettigi Network bilgisini silmese de, daha buyuk metrik değeri ile gelebilecek update'leri kabul edecektir. Kaydettigi Network'ün bilgisini ise, Flush Timer süresinin sonunda silecektir. Bu süre de varsayılan olarak 630 saniyedir. Biraz daha netleşmesi için toparlamak gerekirse;
● Update Timer: Güncelleme Paketlerinin 90 sn.de bir komsu Router'lara 255.255.255.255 broadcast adresinden Update edilmesi işlemidir.
● Invalid Timer: 90 sn.'de bir güncelleme paketleri iletilemeyen bir Router için bu işlem, 3x90 yani 270 sn.'ye kadar 3 kez tekrarlanır ve sonrasında uptade bilgisi alınamayan bir Router için yönlendirmenin geçersiz olma süresi işlemidir.
● Hold down timer: 3x90= 270 sn.'lik Invalid Timer süresinden sonra, ek 280sn. daha üzerindeki yönlendirme bilgisisnin basılı tutulma süresi işlemidir.
● Flush timer: Toplamda 90+270+280= 640 sn. sonunda yönlendirmenin, yönlendirme tablosundan silinme süresi işlemidir.
Ek olarak;
● Max. Hop değeri: 255
● Broadbast: 255.255.255.255
● Administrative Distance-Metric: 100
● Bandwith (bant genişliği) (Metric): 1.5MB (Default)
● Autonomous System: RIP ve IGRP arasındaki en büyük fark, Autonomous System (AS) adı verilen numaradır. IGRP'de aynı AS numarasına sahip yönlendiriciler iletişim kurabilirler.
IGRP konfigürasyonu
Router>enable
Router#configure terminal
Router(config)#Router igrp 1
Router(config-Router)#Network NetworkID (Routerın diğer Router'lara bildireceği Network. Bu kısıma, Router'a bağlı olan tüm bacakların, yani Network'lerin, IP Adres bilgileri girilmelidir.)
NOT: Router(config)#Router igrp 1 komutundaki 1 değeri, Autonomous System numarasıdır ve IGRP protokolü ile iletişim kuracak olan diğer Router'da da aynı değer bulunmalıdır. Bu değeri, diğer Router'da da aynı değerin bulunması kaydı ile, istediğiniz gibi belirtebilirsiniz.
IGRP Yapılandırma
Packet Tracer uygulamasının IGRP Protokolünü desteklemiyor olmasından ötürü maalesef uygulama yapamıyorum. Ancak uygulama destekliyor olsaydı, aşağıdaki gibi bir yapılanma üzerinde örnek bir senaryo yapabilirdim.

Istanbul Site Router'da IGRP Yapılandırma
R-Istanbul>enable
R-Istanbul>#configure terminal
R-Istanbul(config)#Router igrp 1
R-Istanbul(config-Router)#Network 192.168.10.0
R-Istanbul(config-Router)#Network 88.77.66.0
R-Istanbul(config-Router)#Network 55.44.33.0
Antalya Site Router'da IGRP Yapılandırma
R-Antalya>enable
R-Antalya>#configure terminal
R-Antalya(config)#Router igrp 1
R-Antalya(config-Router)#Network 10.10.10.0
R-Antalya(config-Router)#Network 55.44.33.0
R-Antalya(config-Router)#Network 33.22.11.0
Ankara Site Router'da IGRP Yapılandırma
R-Ankara>enable
R-Ankara>#configure terminal
R-Ankara(config)#Router igrp 1
R-Ankara(config-Router)#Network 172.16.10.0
R-Ankara(config-Router)#Network 88.77.66.0
R-Ankara(config-Router)#Network 33.22.11.0
Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.