İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: Routing-Switching
Fırat Boyan 03.01.2017 3

Dynamic Routing - Dinamik Yönlendime Nedir?

Göndericiden, alıcıya doğru yani uçtan uca veri paketinin izleyeceği yolun belirlenmesi ve yönlendirilmesi işlemine Routing denir. Yönlendirmeler, OSI Referans Modeli 3. katmanda gerçekleşir. Bir paket hedefe ulaştırılırken IP adreslerini kullanarak yolunu bulur. Yönlendirici cihazlar, (Router) temelde en kısa yoldan kendilerine gelen paketleri hedefe göndermek için Routing (yönlendirme) yaparlar. Static Routing makalemde bahsettiğim gibi Static Routing (Statik Yönlendirme), IP Route komutu ile gerçekleşirken Dynamic Routing (Dinamik Yönlenirme), çeşitli Routing protokolleri ile gerçekleşmektedir. Bunu şuan benzetebiliriz; Static Routing yapılandırmasında, Router’a ihtiyacı olan balıkları verdik ancak artık balık ihtiyacı arttı yani yeni Network'ler yapımıza dahil olmaya başladı ve Network'ümüz büyüdü. Dolayısıyla artık onlara balık tutmayı öğretmenin zamanı da geldi.

Çin Atasözü: "Bana balık verme, balık tutmayı öğret"

Dynamic Routing’de, Static Routing’de olduğu gibi sabit bir tanımlama yapmak yerine, her Router’a kendi Directly Connected Network'lerini, çeşitli Routing Protokoller ile tanımlıyoruz. Bu Sayede; ilgili Routing protokolünün çalışma mantığına göre en iyi yol seçimi (Best Path Determination) işlemini Router kendisi gerçekleştiriliyor. Burada bahsettiğimiz Dynamic Routing protokolleri üç başlık altında incelenebilir;

1- Distance Vector Protokoller

Distance Vector protokoller, Routing Table Update mantığıyla çalışırlar. Yani belirli zaman aralıklarında sahip oldukları Network bilgilerini komşu Router'lara gönderirler ve komşu Router'lardan da aynı bilgileri alırlar. Bu döngünün sonunda her Router sistemde ki bütün Network'leri öğrenmiş olur ve uygun yol seçimini yapar.

1.1- Distance Vector Routing Protokolleri
RIP (Router Information Protocol) Version 1 & Version 2
IGRP (Interior Gateway Routing Protocol)

2- Link State Protokoller

Link State Protokoller ise sürekli bir Update yapmak yerine, komşu Router'larının UP olup olmadıklarını anlamak için küçük “Hello” paketleri gönderirler. Sadece gerektiği zamanlarda, yeni bir Router ortama eklendiğinde veya bir Router DOWN olduğunda, sadece o bilgi ile ilgili Update gerçekleştirirler.

2.1- Link State Protokol Routing Protokolü
OSPF (Open Shortest Path First)

3- Hybrid Protokoller

Hybrid Protokoller, hem Distance Vector hem de Link State protokollerin bazı özelliklerini taşır. Bu gruba üye olan EIGRP, Cisco tarafından ortaya çıkarılmıştır ve sadece Cisco Router'larda çalışır.

3.1- Hybrid Protokol Protokol Routing Protokolü
EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol)

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 3 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


17.05.2020 Hayri demir
Fırat hocam teşekkür ederim. Bu bilgiler çok faydalı. Emeklerinize sağlık
25.06.2018 Süleyman
Hocam öncelikle elinize sağlık çok teşekkürler tüm makaleleriniz çok faydalı oluyor.Küçük bir networkte static yönlendirme yapmak mantıklı sanırım router yormadan işimizi gerçekleştirebiliyoruz.Ama büyük networklerde dynamic yönlendirme yaparken genelde hangi kriterler etkili oluyo routing yöntemi seçerken ve çoğunlukla kullanılan dynamic yönlendirme protokolü hangisi bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz.

25.06.2018 Fırat Boyan
Teşekkür ederim Süleyman. Faydalı olduğunu duyduğumda çok mutlu oluyorum. Amacına ulaşıyor demek ki :) Küçük network ortamlarında, özellikle iki şubeli ve iki routerlı ortamlarda static routing yapılandırmak mantıklıdır. Kullanılan Router sayısı arttıkça, static yönlendirmedeki yapılandırma şişeceği ve yönetimi zorlaşacağı için, dynamic routing protokollerini devreye almak, en akıllıca olanı olacaktır. Dynamic routing protokollerinin en kullanışlı tarafı, routera direkt bağlı olan connected networklerini tanımlamanın yeterli olmasıdır ancak hangi protokolü kullanacağın, sana sunduğu avantajlara ve ihtiyacına göre değişir. Orta ölçekli büyüklükte se RIPv2 yeterlidir diye düşünüyorum.