Göndericiden, alıcıya doğru yani uçtan uca veri paketinin izleyeceği yolun belirlenmesi ve yönlendirilmesi işlemine Routing denir. Yönlendirmeler, OSI Referans Modeli 3. katmanda gerçekleşir. Bir paket hedefe ulaştırılırken IP adreslerini kullanarak yolunu bulur. Yönlendirici cihazlar, (Router) temelde en kısa yoldan kendilerine gelen paketleri hedefe göndermek için Routing (yönlendirme) yaparlar. Static Routing makalemde bahsettiğim gibi Static Routing (Statik Yönlendirme), IP Route komutu ile gerçekleşirken Dynamic Routing (Dinamik Yönlenirme), çeşitli Routing protokolleri ile gerçekleşmektedir. Bunu şuan benzetebiliriz; Static Routing yapılandırmasında, Router’a ihtiyacı olan balıkları verdik ancak artık balık ihtiyacı arttı yani yeni Network'ler yapımıza dahil olmaya başladı ve Network'ümüz büyüdü. Dolayısıyla artık onlara balık tutmayı öğretmenin zamanı da geldi.
Çin Atasözü: "Bana balık verme, balık tutmayı öğret"
Dynamic Routing’de, Static Routing’de olduğu gibi sabit bir tanımlama yapmak yerine, her Router’a kendi Directly Connected Network'lerini, çeşitli Routing Protokoller ile tanımlıyoruz. Bu Sayede; ilgili Routing protokolünün çalışma mantığına göre en iyi yol seçimi (Best Path Determination) işlemini Router kendisi gerçekleştiriliyor. Burada bahsettiğimiz Dynamic Routing protokolleri üç başlık altında incelenebilir;
1- Distance Vector Protokoller
Distance Vector protokoller, Routing Table Update mantığıyla çalışırlar. Yani belirli zaman aralıklarında sahip oldukları Network bilgilerini komşu Router'lara gönderirler ve komşu Router'lardan da aynı bilgileri alırlar. Bu döngünün sonunda her Router sistemde ki bütün Network'leri öğrenmiş olur ve uygun yol seçimini yapar.
1.1- Distance Vector Routing Protokolleri
• RIP (Router Information Protocol) Version 1 & Version 2
• IGRP (Interior Gateway Routing Protocol)
2- Link State Protokoller
Link State Protokoller ise sürekli bir Update yapmak yerine, komşu Router'larının UP olup olmadıklarını anlamak için küçük “Hello” paketleri gönderirler. Sadece gerektiği zamanlarda, yeni bir Router ortama eklendiğinde veya bir Router DOWN olduğunda, sadece o bilgi ile ilgili Update gerçekleştirirler.
2.1- Link State Protokol Routing Protokolü
• OSPF (Open Shortest Path First)
3- Hybrid Protokoller
Hybrid Protokoller, hem Distance Vector hem de Link State protokollerin bazı özelliklerini taşır. Bu gruba üye olan EIGRP, Cisco tarafından ortaya çıkarılmıştır ve sadece Cisco Router'larda çalışır.
3.1- Hybrid Protokol Protokol Routing Protokolü
• EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol)
Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.