İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: Routing-Switching
Fırat Boyan 03.01.2017 1

RIP (Router Information Protocol-Yönlendirme Bilgisi Protokolü) RIPv1, RIPv2

RIP (Routing Protocol) yönlendirme protokolü, bir Distance Vector protokolüdür. Distance Vector Protocole'ler, Routing Table Update mantığıyla çalışırlar. Yani, belirli zaman aralıklarında sahip oldukları Network bilgilerini komşu Router'larına gönderir, aynı şelilde komşu Router'larından da aynı bilgileri alırlar. Bu döngünün sonunda her Router, sistemde ki bütün Network'leri öğrenmiş olur ve uygun yol seçimini yaparlar. RIP, uzaklık vektör algoritmasıyla çalışan ve yönlendirmeleri hesaplamak için Bellman-Ford algoritmasını kullanan bir protokoldür. RIP, yönlendirici cihazların tablosunda Administrative Distance (yönetim mesafesi) 120 olarak yer alır. RIP yönlendiriciler, en iyi yol seçimini yaparken sadece geçtiği cihaz (Hop Count - atlama noktası) sayısına bakar. RIP en fazla 15 Hop'u kabul eder. Bu, bir Router'ın data iletiminde en fazla 15 tane Router geçebileceği anlamına geliyor. Bu sayı aşıldığında, yani 16. Hop'a gelince, Destination Unreachable (kaynak bulunamadı) hatasını verir.

RIP, Bir ağdaki bilgi alışverişini kolaylaştırır. RIP protokolü k ullanılmadığında, ağınızdaki her değişiklikte, yönlendirme tablolarını (Routing Table) elle düzeltmek zorunda kalırsınız. RIP protokolü kullanımı ile, ağınızdaki her değişiklikte, değişiklikler otomatik olarak Router'lar arasında güncellenmektedir. Bunun anlamı; RIP, komşu yönlendiricilerin herhangi birinde, yönlendirme tablosundaki değişikliği öğrendiğinde, bu bilgileri diğer yönlendiricilere de iletir. Böylelikle diğer yönlendiriciler de güncelleme yapabilir. RIP’in dezavantajı, En fazla 15 Hop Count (atlama noktası) desteklemesidir. RIP ile birbirlerine bağlı 20 Router olduğunu düşünürsek; her düğüm noktası kontrol edildiğinde RIP, 16. Router'a gelemeyecektir. Çünkü 15 düğüm noktası desteklidir. Bu yüzden RIP, çok büyük ağlarda kullanılamamaktadır. RIP (Router Information Protocol) İki farklı şekilde kullanılır. Bunlar, RIP Version 1 ve RIP Version 2 şeklindedir.

RIP Version 1 (RIPv1) Özellikleri

● RIPv1, Classful (sınıflar arası yönlendirme) protokoldür.
● RIPv1, periyodik güncellemelerde alt ağ maskesi (Subnet Mask) bilgisini taşımaz. Bu yüzden RIPv1 kullanılan bir Network'te Subnetting (alt ağlara) ayırma işlemi yapıldığında RIPv1 düzgün çalışmaz.
● RIPv1, periyodik güncellemelerini 255.255.255.255 Broadcast yayını üzerinden duyurur.
● RIPv1 kullanılırken kimlik doğrulama yapılmaz.
● RIPv1, sıradaki ağ cihazının adresini bildirmez.
● RIPv1, Fixed Length Subnet Mask (FLSM – Sabit Uzunluklu Alt Ağ Maskesi) destekler.
● RIPv1, 6 load balancing'e (yük eşitleme) izin verir. Default 4’tür.
● RIPv1, Split horizon ve split horizon with poison reverse özelliklerini destekler.

RIP Version 1 konfigurasyonu:
Router>enable
Router#configure terminal
Router(config)#Router rip
Router(config-Router)#Network

(Routerın diğer Router'lara bildireceği Network. Bu kısıma, Router'a bağlı olan tüm bacakların, yani Network'lerin, IP Adres bilgileri girilmelidir.)

RIP Version 2 (RIPv2) Özellikleri

● RIPv2, Classless (Sınıfsız) protokoldür ve CIDR (Classless Inter-Domain Routing-Sınıfsız alanlar arası yönlendirme) grubunda bulunur.
● RIPv2, periyodik güncellemelerinde Subnet Mask bilgisini taşır. Kullanılan ağda Subnetting yapılabilir.
● RIPv2, periyodik güncellemelerini 224.0.0.9 multicast yayını üzerinden duyurur.
● RIPv2, kullanılırken kimlik doğrulama yapılabilir. (Kimlik Doğrulama, ağ boyunca dağıtılan yolların yetkili kaynaklardan geldiğini doğrulamak için kullanılır.)
● RIPv2, sıradaki ağ cihazının adresini belirtir.
● RIPv2, Variable Length Subnet Mask (VLSM – Değişken Uzunluklu Alt Ağ Maskesi) destekler.
● RIPv1 yüklü bir Router, RIPv2 güncellemelerini de kabul eder; fakat RIPv2 kullanan bir Router, sadece RIPv2 güncellemelerini kabul eder.
● RIPv2'de Auto Summarization vardır ve varsayılan olarak açık durumdadır.

Auto Summarization Nedir?

Bir Network (ağ) yapısında Subnetting (alt ağlara bölme) işlemi yapılmışsa, yapılan bu Subnetting işlemini dikkate almadan, Network'ün bölümlenmemiş halini özet bilgi olarak karşı Router'lara iletilir ve classful gibi çalışır. Daha doğru bir yönlendirme tablosu sağlamak için RIPv2'de Auto Summarization (otomatik özetleme) özelliğinin devre dışı bırakılması önerilir. Devre dışı bırakıldığında, RIPv2 tüm alt ağlara alt ağ maskesi bilgilerini diğer Router'lara raporlayacaktır. Bunu şu şekilde daha net ifade edebileceğimi düşünüyorum;

1- R1 adında bir Router'ınız var. R1, 10.1.1.0/24 ve 10.1.2.0/24 olmak üzere iki ayrı LAN'a bağlı durumda ve R1 üzerinde Auto Summarization aktif durumda. R1 Router, Auto Summarization aktif durumda olduğu için bu iki Network, bilgisini R2 Router'ına bildirirken bu Network'leri 10.0.0.0/8 şeklinde özetleyecektir. Bu durumda sizin belirttiğiniz iki ayrı Network'ün de hiçbir önemi kalmayacak ve haberleşme sağlıklı biçimde yapılamayacaktır.
2- R2 Router, R1 Router'dan özetlenmiş 10.0.0.0/8 Network bilgisini alacak ve R1 Router tarafında hangi Network'ün 10.1.1.0/24 hangi Network'ün 10.10.2.0/24 olduğunu bilemediği için, Ping'leme işlemi de başarılı olamayacaktır.

Bunu engellemenin yolu, Auto Summarization özelliğini no auto-summary komutu ile devre dışı bırakmaktır. R1 Router, no auto-summary komutu ile kendine bağlı olan 10.1.1.0/24 ve 10.1.2.0/24 Network'lerini R2 Router'a bildirebilecektir.

RIP Version 2 konfigurasyonu:
Router>enable
Router#configure terminal
Router(config)#Router rip
Router(config)#version 2
Router(config-Router)#Network NetworkID

(Routerın diğer Router'lara bildireceği Network. Bu kısıma, Router'a bağlı olan tüm bacakların, yani Network'lerin, IP Adres bilgileri girilmelidir.)
Router(config-Router)#no auto-summary
Komutlara ek olarak sadece #no auto-summary komutunun yazılması yeterlidir.

RIP Version 2 (RIPv2) Yapılandırma

Istanbul, Ankara ve Antalya olmak üzere 3 tane şubem var ve bu şubelerim arasında RIPv2 dynamic Routing protokolü ile dinamik yönlendirme işlemi yapacağım. İlk yapmam gereken işlem, ISTANBUL ve ANKARA Router'ları üzerinde olacak ve bu Router'ların Gigabit Ethernet Port'larına IP ataması yapmak olacak.


ripv2

ISTANBUL Router'ı için Gigabit Ethernet Port'larına IP ataması işlemini yapılandırıyorum.

ripv2

ANKARA Router'ı için Gigabit Ethernet Port'larına IP ataması işlemini yapılandırıyorum.

ripv2

Son olarak yapmam gereken işlem, ANTALYA Router'ı üzerinde olacak ve bu Router'ın Gigabit Ethernet Port'larına IP ataması yapmak olacak.

ripv2

ANTALYA Router'ı için Gigabit Ethernet Port'larına IP ataması işlemini yapılandırıyorum.

ripv2

Router'ların Gigbit Ethernet Port'larına IP yapılandırması işlemini yapıp, Shutdown komutu ile Port'ları aktif ettikten sonra, yapılandırmamızın ilk adımını tamamlamış oluyoruz.

ripv2


Bundan sonraki işlemimiz, her bir SITE için, RIPv2 dinamik yönlendirme protokollerinden olan RIPv2 yönlendirme protokolü (Routing Protocol) ile yönlendirme işlemi yapmak olacak. Routing işlemleri yapılırken, Router'ın her bacağına bağlı olan Network'ler tek tek belirlenecektir.

Istanbul Site Router'da RIPv2 Yapılandırma

Router>enable
Router>#configure terminal
Router>#Router rip
Router>#version 2
Router>#Network 10.1.1.0
Router>#Network 88.75.23.0
Router>#no auto-summary

ripv2

show ip route komutu ile Routing Table'ı görüntülüyorum.

ripv2

Ankara Site Router'da RIPv2 Yapılandırma

Router>enable
Router>#configure terminal
Router>#Router rip
Router>#version 2
Router>#Network 10.1.2.0
Router>#Network 88.75.23.0
Router>#Network 78.16.55.0
Router>#no auto-summary

ripv2

show ip route komutu ile Routing Table'ı görüntülüyorum.

ripv2

Antalya Site Router'da RIPv2 Yapılandırma

Router>enable
Router>#configure terminal
Router>#Router rip
Router>#version 2
Router>#Network 10.1.3.0
Router>#Network 78.16.55.0
Router>#no auto-summary

ripv2

show ip route komutu ile Routing Table'ı görüntülüyorum.

ripv2

Yapılan işlemleri değerledirmek ve çalıp çalışmadığını kontrol etmek için, SITE'lar arasında PC'lerden Ping atma işlemi yapıyorum. Ping atma işlemini; ANTALYA'daki PC8'den, ISTANBUL'daki PC2'ye gerçekleştiriyorum;

PC8'den Ping (Echo) paketi yollanıyor.

ripv2

PC8'den yollanan Ping paketi, Switch'e erişiyor.

ripv2

Ping paketi Switch üzerinden, Router'ın iç Network Port'una erişiyor.

ripv2

Burada Routing işlemi devreye girerek, Ping peketini bir sonraki Hop olan ANKARA Router'ına yönlendiriyor.

ripv2

ANKARA Router'ı da aynı şekilde Ping paketini bir sonraki Hop olan ISTANBUL Router'ına yönlendiriyor.

ripv2

ISTANBUL Router'ına ulaşan Ping paketi; buradan Switch'e, ve daha sonrasında ise hedef PC'ye (PC2) Ping peketini ulaştırıyor.

ripv2
ripv2

Ping işleminde; Ping'in, Ping atılan PC'ye geri yollanması, yani Echo yapan (Ping Atan) PC'ye Echo Reply yollaması gerekmektedir. Kısaca belirtmem gerekirse; Ping, ICPM (Internet Control Message Protocol-İnternet Kontrol Mesaj Protokolü) protokolünde çalışan bir sistemdir.

TCP/IP protokol takımında , İnternet Protokolü (IP) bilgisayarlar arasında veya ağ geçitlerinde hata raporlama, hata düzeltme ya da durum bildirme yeteneklerine sahip değildir. Bağlantısız (connectionless) bir protokol olan IP, Kullanıcı Veribloğu Protokolü (UDP) üstünden iki uç nokta arasında bağlantı kurulup kurulmadığıyla ilgilenmez.

ICMP (Internet Control Message Protocol-İnternet Kontrol Mesaj Protokolü), İnternet Katmanında IP paketinin veri bölümünde çalışıp, sorunları haberleşen birimlere bildirerek bir geri besleme mekanizması oluşturur. ICMP genel olarak; TTL süresi dolduğu zaman paketin sahibine bildirim yapma, herhangi bir durumda yok edilen paket hakkında geribildirim sağlama, hata oluşumlarında geribildirim sağlama, paket başka bir yoldan gideceği zaman geribildirim sağlama gibi görevler üstlenir. Sorun çözümü için sıkça kullanılan Ping ve Tracert komutları ICMP Echo Request ve ICMP Echo Reply mesajları ile çalışır.

Echo Reply paketi, Echo paketi yollanırken peketin izlediği yolları takip edeceği için, son kısımda sadece sadece Reply paketinin başarılı bir şekilde Echo yapan (Ping atan) PC8'e iletildiğini göstermek istiyorum.

ripv2

Faydalı olması dileğiyle...
 


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 1 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


02.04.2020 Ali
Çok faydalı ve ciddi emek verilmiş bir paylaşım olmuş. Teşekkür ederim.. En kısa zamanda yukarıdaki uygulamanın aynısını deneyip konuyu pekiştirmiş olacağım inşallah.