İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 26.11.2015 4

Exchange Server 2016'da User Mailbox (kullanıcı e-posta hesabı) oluşturulması

Bu makalemde sizlere, Exchange Server'da User Mailbox (User Mailbox) oluşturulmasını gösteriyor olacağım. Oluşturacağım bu kullanıcılarla da Outlook Web Access-OWA üzerinden birbirlerine E-posta gönderimi gerçekleştireceğiz. 

Şimdi Exchange Server'da User Mailbox (User Mailbox) oluşturulması işlemlerine başlayalım:
Exchange Admin Center (EAC)'da, Recepients alanında, organizasyonumuzdaki Mail hesapları, gruplar ve kontakt'lar yer almaktadır. Burası, aslında, yapımızdaki kullanıcılar ile alakalı olan işlemlerin yapıldığı alanlardan biridir.
Bu bölümde Active Directory Users and Computers ile replike olarak kullanıcı Mail hesapları, Mail grubu ve kontakt açabilir ve yönetebilirsiniz.
Exchange Server kurulumu ile birlikte alan adımla ilişkili olarak Administrator Mailbox gelmektedir. Ben, buna ek olarak Fırat Boyan ve Hasan Kaba isimlerinde iki User Mailbox daha açacağım.
Buradaki açtığım Mailbox'lar, Active Directory Users and Computer'da ilgili Organization içine User olarak da oluşturulmaktadır. Aynı şekilde, Active Directory Users and Computer'da var olan bir kullanıcı kaydını yeni bir tane oluşturmadan çekebilir, bu şekilde var olan bir kullanıcı için Mailbox oluşturabilirim.

Recipients>Mailboxes altında + (artı) butonuna basıyorum.

user mailbox

Karşıma çıkan New User Mailbox ekranında iki seçenek var. Existing User ve New User.
New User seçeneğini seçtikten sonra alttaki ilgil alanlar da aktif oluyor.

Oluşturmak istediğim kullanıcının; First Name, Last Name, Display Name ve User logon name bilgilerini giriyorum. Ancak burada Organization Unit alanına dikkat edelim. Bu kısımda oluşturacağım User Mailbox'ı, az önce de belirttiğim gibi, eş zamanlı olarak Active Directory Users and Computers'de User olarak da oluşturulduğu için, oluşturduğunuz kullanıcının hangi OU içinde bulunmasını istiyorsanız, onu seçin.

user mailbox

İkinci olarak dikkat etemeniz gereken kısım ise Mailbox Database'dir. Test ortamında kurduğum Exchange Server sürümü Enterpise olduğu için, 100'e kadar Database oluşturabilirim. Bu nedenle, limitlerimizi zorlayıp 100 tane Database'e sahip olduğunuzu düşünürsek, oluşturacağınız kullanıcıyı hangi Database'e dahil edeceğini dikkatli seçmek zorundasınız. Browse butonuna tıkladığınızda, yapınızdaki Database'ler listelenecektir.

user mailbox

Save butonuna basarak User Mailbox'ını oluşturuyorum.

user mailbox

Görüldüğü gibi, oluşturuğum User Mailbox'ı Mailboxes alanına eklendi.

user mailbox

Görüldüğü gibi, oluşturuğum kullanıcı aynı zamanda da Active Directory Users and Computers'de Istanbul OU'suna da eklendi. Bu şekilde planladığım iki User Mailbox'tan birincisini oluşturdum.

user mailbox

Oluşturacağım ikinci User Mailbox'ını bu sefer Active Directory Users and Computers'da yeni User Mailbox oluşturarak kuracağım. Bunun için New User oluşturuyorum. User Object oluşturuldu.

user mailbox

user mailbox

Şimdi sıra, Exchage Server'da Mailbox altında oluşturduğum bu kullanıcıyı çekerek User Mailbox oluşturma işlemine geldi. Bunun için; oluşturduğum ilk User Mailbox'ında yaptığım gibi, Recipients>Mailboxes altında +(artı) butonuna basıyorum.

Karşıma çıkan New User Mailbox ekranında Existing User seçeneğini seçtikten sonra Browse butonuna basıyorum.

user mailbox

Active Directory Users and Computers'daki kayıtlı kullanıcılarım burada listelenecektir. User Mailbox'ı daha önceden oluşturulmuş olanlar bu listede görülmeyecektir. Active Directory Users and Computers'da User Object olarak oluşturduğum Hasan Kaba kullanıcısını seçip OK butonuna basıyorum.

user mailbox

Save botonuna basıp User Mailbox'ını oluşturuyorum.

user mailbox

Görüldüğü gibi, oluşturuğum User Mailbox'ı Mailboxes alanına eklendi.

user mailbox

Fırat Boyan ve Hasan Kaba isimlerinde iki tane User ve User Mailbox oluşturdum. Şimdi oluşturduğum bu kullanıcılarla birbirlerine Mail gönderimi gerçekleştireceğim.

Öncelikle Fırat Boyan kullanıcı ile OWA'ya giriş yapıyorum.

user mailbox

From kısmında gönderilecek olan mail'in boyanfirat@firatboyan.com adresinden çıktığını görüyoruz.
To alanına da kabahasan@firatboyan.com adresini yazıyoruz. Adresi yazdıktan sonra otomatik olarak Check Names yaparak, Sadece Displayed Name olarak ekliyor. İletimdeki konu ve mesajımı yazarak Send botununa basıyorum.

user mailbox

Görüldüğü gibi yolladığım ileti gönderildi ve Sent Items klasörüne düştü.

user mailbox

Bu sefer de Hasan Kaba kullanıcı ile OWA'ya giriş yaptığımda, Fırat Boyan kullanıcısının yolladığı E-Mail iletisini Inbox klasöründe görüyorum.

user mailbox

Bu şekilde Kurulum ve yapılandırmasını yaptığım Exchange Server'ımın sağlıklı bir şekilde E-Mail alıp gönderdiğini test etmiş oluyorum.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 4 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


20.03.2021 Suat Yılmaz
Merhaba Fırat bey, Localde bir ortam oluşturdum. Exchange Server 2012r2 kurdum aaaa.local olarak hali ile mail uzantıları local oldu. Şimdi ben mail uzantımızı suatyilmaz@aaaa.org olmasını istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim.

20.03.2021 Fırat Boyan
Merhaba, Exchange Server ECP üzerinde Accepted Domain yapılandırması yapman, bunu da e-mail address policy ile uygulaman gerekiliyor.


16.02.2021 Kerem
Merhaba Fırat Hocam, Bir konuda emin olmak adına sorum olacaktı. Mesala ben user olmadan bir mailbox oluşturmak istiyorum. firat.boyan@ diye mailbox olsun ama AD de user olmasına gerek yok. Çünkü hiçbir domaine login olmayacaksın maillerine Owa dan bakacaksın.. İllaki bir mailbox oluşturmak için AD de user hesabı şart mı?

17.02.2021 Fırat Boyan
Merhaba Kerem, AD user oluşturmadan sadece Contact oluşturabilirsin ki onda da Contact, organizasyon mail adresini kullanamaz.