Önceki makalemde Exchange Server 2019 kurulum işlemi gerçekleştirmiştik. Bu makalemde ise, Exchange Server kurulum işleminden sonra yapılması gereken kurulum sonrası işlemlerinden birisi olan Virtual Directory, başka bir ifade ile End-Point URL yapılandırma işleminden bahsediyor olacağım. Bu URL'ler, Microsoft Outlook gibi e-posta uygulamalarının Exchange Server'daki Mapi, Outlook Anywhere, EWS (Exchange Web Services), OAB (Offline Address Book, Autodiscover ve EAS (Exchange ActiveSync) gibi servislerine Network içinden ya da dışından HTTPS protokolü üzerinden erişebilmeleri ya da Microsoft Outlook uygulamasının WEB karşılığı olan OWA (Outlook Web Access) veya Exchange Server yöneticilerinin yönetim paneli olan ECP (Exchange Control Panel) erişimleri için gerekli olan URL'lerdir.
Virtual Directory URL yapılandırma işlemini Exchange Control Panel (ECP) üzerinden de yapabilirsiniz ancak ben, bu işlemi Script kullanarak kolayca nasıl yapabileceğinizi göstereceğim. Tek bir Exchange Server Node'unuz varsa, ECP üzerinden daha kolay yapılabiliyor olsa da birden fazla Node'unuz varsa, Script kullanmak daha pratik olacaktır.

URL adresleri, Internal ve External olmak üzere ikiye ayrılıyor olup, kurulum sonrasında varsayılan olarak Internal Url adresleri Server FQDN (ör. exchsrv01.firatboyan.local) olarak ayarlanmış şekilde karşımıza çıkmaktadır. Internal URL'leriniz için Local DNS Server'ınızda Split DNS yapılandırmışsanız, hem Internal hem de External URL adreslerini tek tip (ör. mail.firatboyan.com) olarak yapılandırabilirsiniz ki genellikle de kullanım şekli bu yöndedir.
1- İlk olarak, GetExchangeURLs.ps1 Script'ini kullanarak, URL'lerimin durumunu kontrol ediyorum. Script'i çalıştırdıktan sonra, Server[0]: yazan alana ortamınızdaki tüm Node'ların Host Name bilgisini yazarak tek seferde hepsini kontrol edebilirsiniz. Benim ortamımda tek Node olduğu için, Server[0]: yazan alana Host Name bilgisini yazıp, Server[1]: alanı boş bırakarak Enter tuşuna basıp, Script'i çalıştırıyorum.


Virtual Directory URL'lerinizi ilgili Script yardımıyla kontrol edebileceğiniz gibi, aşağıdaki komutlar yardımıyla tek tek de kontrol edebilme imkanına sahipsiniz.
Get-OutlookAnywhere | Select Server,ExternalHostname,Internalhostname
Get-OwaVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-MapiVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-EcpVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-ActiveSyncVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-WebServicesVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-OabVirtualDirectory | ft identity,internalurl,externalurl -AutoSize
Get-ClientAccessService | fl identity,autodiscoverserviceinternaluri |
2- Sonrasında Internal ve External URL adreslerinin yapılandırmasını ConfigureExchangeURLs.ps1 Script'ini referans göstererek aşağıdaki komutla kolaylıkla tek seferde oluşturuyorum. Ortamınızda birden fazla Exchange Server Node'u varsa, -Server parametresinden sonra virgülle ayırarak Host Name bilgisi yazıp, yine tek seferde hepsinin URL yapılandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
.\ConfigureExchangeURLs.ps1 -Server EXCHSRV01 -InternalURL mail.firatboyan.com -ExternalURL mail.firatboyan.com -AutodiscoverSCP autodiscover.firatboyan.com |


3- Tekrar GetExchangeURLs.ps1 Script'i ile URL değişliklerini kontrol ettiğimde, URL yapılandırma işlemimin başarılı bir şekilde oluşturulduğunu görebiliyorum.


Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilişim Teknolojileri alanında eğitim hizmeti veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı Eğitimleri vermekteyim. Kurumsal firmalara da IT Danışmanlık Hizmetleri veriyorum. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.