İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Fırat Boyan 26.04.2022 7

Extend Volume Seçeneğinin Pasif Olma Sorunu ve Çözümü

Disk yönetiminde zaman zaman karşılaşılan Extend Volume seçeneğinin pasif olma sorunu, özellikle ihtiyaç duyulan disk alanını genişletme işlemlerinde ciddi bir engel oluşturabilir. Bu durum genellikle, genişletmek istenen bölümün hemen yanında yeterli miktarda boş alan bulunmadığında veya dosya sistemi uyumsuzluklarında ortaya çıkar. Böyle durumlarda, Windows'un varsayılan araçları yeterli gelmeyebilir. İşte bu noktada, daha ileri düzey çözümler sunan DiskPart komutu devreye girer.

Bir gün bilgisayarınızdaki disk alanının yetersiz hale geldiğini fark ettiniz ve yeni bir uygulama kurmak ya da büyük dosyalar depolamak için mevcut bir bölümü genişletmeye karar verdiniz. Disk Management aracını açtığınızda, genişletmek istediğiniz bölümün yanındaki boş alanı fark ettiniz. Fakat ne yazık ki Extend Volume seçeneği pasif durumda. Bu, oldukça can sıkıcı olabilir. Çözüm için farklı yolları araştırırken, DiskPart komutunun bu tür sorunları çözmede ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. DiskPart, komut satırı üzerinden çalışan bir araç olduğundan, grafiksel arayüzde karşılaşılan kısıtlamaları aşarak doğrudan disk yapısını düzenlemenize olanak tanır. Bu sayede, Extend Volume seçeneğini aktif hale getirip bölümü genişletebilirsiniz.

Bu noktada, bilgisayarınızdaki önemli verilerin yedeğini almayı unutmayın. DiskPart ile yapılacak müdahaleler, doğru adımlar izlendiğinde oldukça güvenlidir ancak yine de dikkatli olmakta fayda var. Böylece, DiskPart komutu sayesinde Extend Volume seçeneğinin pasif olma sorununu etkili bir şekilde çözerek disk alanınızı verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Unutmayın, doğru araçları kullanmak ve biraz da bilgi sahibi olmak, bilgisayarınızın performansını optimize etmede büyük fark yaratabilir.

VMvare sanallaştırma ortamındaki bir Windows Server 2022 işletim sistemli VM üzerinde Exchange Server 2019 kurulum projemde C:\ Disk'ini büyütmek istediğimde Extend Volume... seçeneğinin aktif olmadığını gördüm. Siz de böyle bir durumla karşılaşacak olursanız çözümü, DiskPart komutu ile Recovery Partition bölümünü silmek olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce VM'in bir Snapshot'ını almayı unutmayın.

DiskPart, Windows işletim sisteminde Disk'leri, Partition'ları ve Volume'leri yönetmenizi sağlayan bir komut istemi aracıdır. DiskPart ile komut isteminden bir Disk'in Partition'larını görüntüleyebilir, silebilir, yeni bir Partition oluşturabilirsiniz. Bu komut ile çok farklı Disk işleme operasyonları gerçekleştirebilirsiniz ancak ben, bu makalemde DiskPart komutunun nasıl çalıştığından değil, yaşadığım bu sorunun nasıl çözme kavuşağından bahsedeceğim. Yaptığım çalışmada C Disk Volume'üne 30GB'lık bir ekleme yaptım.

1- Disk Management'ı açıyor, (C:) üzerinde sağ tıklıyorum. Extend Volume... seçeneği pasif durumda olduğunu gördüm.

extend volume

2- Command Prompt'u (CMD) Run as administrator olarak çalıştırdım ve DiskPart komutunu yazarak komut satırına geçiş yaptım.

extend volume

3- list disk komutu ile tüm Disk'leri listeledim. Buradaki amaç, Disk ID bilgisini öğrenmektir.

extend volume

4- Benim işlem yapmak istediğim Disk'in ID bilgisi 0 (sıfır) şeklindedir. select disk 0 komutu ile işlem yapmak istediğim Disk'i seçtim.

extend volume

5- Disk Volume ait Partition'ları listelemek için list partition komutunu çalıştırdım.

extend volume

6- Benim işlem yapmak istediğim Disk'in Partition ID bilgisi 4 (sıfır) şeklindedir. select partition 4 komutu ile işlem yapmak istediğim Disk'in Partition'ınını seçtim. Bu Partition, 523MB boyuntundaki Recovery Partition bölümüdür.

NOT: Sizde bu ID bilgisi değişkenlik gösterebilir.

Recovery Partition'ı silmenin bazı olumsuz sonuçları olabilir ve bu sonuçlar dikkate alınmalıdır. Potansiyel olumsuz sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Fabrika Ayarlarına Dönüş Seçeneğinin Kaybı: Recovery Partition, bilgisayarın fabrika ayarlarına geri dönmesini sağlar. Bu bölümü silmek, bu seçeneğin kaybına yol açabilir ve gelecekte sistem kurtarma işlemlerini zorlaştırabilir.

2- Sistem Kurtarma İşlemlerinin Zorlaşması: Bilgisayarınızda ciddi bir sorun oluştuğunda, Recovery Partition üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde sistem kurtarma işlemi yapabilirsiniz. Bu bölüm silindiğinde, kurtarma işlemleri için harici medyalara (DVD, USB sürücü) ihtiyaç duyabilirsiniz.

3- Veri Kaybı Riskleri: Recovery Partition'ı silmek, yanlışlıkla önemli dosyaların veya sistem bileşenlerinin silinmesine neden olabilir. Bu, sistemin stabilitesini ve performansını olumsuz etkileyebilir.

Recovery Partition, ekstra depolama alanı sağlamaz. Bu yüzden silindiğinde elde edilecek ek depolama alanı, çoğu durumda, bölümü silmenin potansiyel risklerine değmeyecek kadar az olabilir. Ancak Makale konumuz olan C:\ Disk'ini genişletmek gibi bir amacınız varsa ve Extend Volume seçeneği pasif durumda ise, bu amaçla silebilirsiniz.

Eğer Recovery Partition'ı silmeye karar verirseniz, öncelikle önemli verilerinizi ve sistem yedeklerinizi güvenli bir yere almanız şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca, Recovery Partition'ın içerdiği kurtarma araçlarının bir kopyasını harici bir medyaya taşıyarak ileride olası sistem kurtarma ihtiyaçlarına karşı hazırlıklı olmanız iyi bir önlem olacaktır.

extend volume

7- Son olarak delete partition override komutu ile ilgili Disk Partition'ını sildim.

extend volume

8- Disk Management'ta (C:) Disk Volume'ü üzerinde artık 523MB'lık Recovery Partition bölümünün olmadığını görebiliyorum.

extend volume

9- Disk Management'ta (C:) üzerinde sağ tıkladığımda bu sefer Extend Volume... seçeneğinin aktif olduğunu gördüm.

extend volume

10- Extend Volume... seçeneği ile Unallocated olarak duran işlem görmemiş alanı birleştirdim.

extend volume

Komutların toplu hali şu şekildedir.

DiskPart
list disk
select disk disk_numarası

list partition
select partition partition_numarası

delete partition override

Faydalı olması dileğiyle...

TAGs: Windows Server 2022'de Disk genişletme sorunu, Extend Disk problemi çözümü, Extend Disk seçeneği neden gri?


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 7 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


31.07.2024 Necdet Toprak
sanal sunucuda işe yaramadı maalesef, virtual disk service error verdi.

31.07.2024 Fırat Boyan
Ben de sanal sunucuda defalarca yaptım. Hiç sorunla karşılaşmadım.


29.05.2024 Osman Gültepe
Bilgi Paylaşımınız ile İşimi Hallettin, Teşekkürler.
01.05.2024 Erhan Kaplan
Teşeşkür ederim Fırat bey işimi çözdüm birde bu kopyalam izin vermemeniz çok iyi komutları ezberliyoruz :-)

01.05.2024 Fırat Boyan
Merhaba Erhan. işine yaraması güzel. Komutları kopyalayabiliyorsun :) Onda bir engel yok.


01.12.2022 Gökhan
Fırat hocam teşekkürler.
22.07.2022 Aykut Pehlivan
Merhaba Fırat Hocam, Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Benim de işime yaradı :) Teşekkür ederim. Ellerinize sağlık :)