Bir bilgisayar Domain ortamında çalışıyorsa, o bilgisayarı kullanan kullanıcıların kullanıcı hesapları, Active Directory Users and Computers üzerinde yönetilir. Ancak bazı teknik operasyonel işlemlerde Local Users and Groups altındaki kullanıcı hesaplarına, özellikle de Local Administrator hesabına ihtiyaç duyarız.
Bir Windows 10 bilgisayarı ilk kurduğunuzda, bir kullanıcı adı ve parola belirlersiniz. Bilgisayarda oturumunuzu da bu hesapla açarsınız. Bilgisayar, Workgroup ortamında çalıştığı için de kullanıcı hesapları, Local Users and Groups altında yönetilir. Burada bir de Local Administrator hesabı vardır bu varsayılan olaran Disabled durumdadır. Bilgisayarınızı kurarken oluşturduğunuz hesap da aynı Local Administrator hesabı gibi, Local Users and Groups altındaki Groups'ta yer alan Administrators grubu üyesidir ancak bu hesabın da şifresini hatırlamıyor olabilirsiniz.

Bu makalemde sizlere, varsayılan olaran Disabled durumdaki Local Administrator hesabına, Logon ekranında iken, nasıl yeni bir parola vererek Enabled duruma getirebileceğinizi ve hatta Administrators grubuna üye yaparak, nasıl yeni bir kullanıcı hesabı açabileceğinizi göstereceğim.
Logon Ekranı, Ease of Access üzerinden CMD (Command Promt) Erişimini Aktifleştirme
1- Öncelikle Windows 10 işletim sistemi yüklü bilgisayarınızı bir Windows 10 Bootable USB Disk ile Boot ediyorum. Karşıma çıkan Windows Setup ekranında Next butonuna basarak ilerliyorum.

2- İkinci adımda, sol alt kısımda, Repair your computer Link'ine tıklıyorum.

3- Choose and option ekranında Troubleshoot seçeneğini seçiyorum.

4- Advanced options ekranında Command Promt seçeneğini seçiyorum.

5- CMD (Command Promt) penceresinde X:\Sources dizininde iken, işletim sisteminizin yüklü olduğ sürücüyü bulmamız gerekiyor. Bu sürücüde Windows klasörü altındaki System32 klasörüne erişmemiz gerekecek. Benim bilgisayarımdaki işletim sistemimin yüklü olduğu sürücü C:\ sürücüsüdür. Sizdeki farklı olabilir. Tek tek deneyip, her dizinde Windows klasörünü bulana kadar DIR komutu ile alt dizinleri listelemeniz gerekiyor.

6- İşletim sistemimin yüklü olduğu C:\ sürücüsünü bulduktan sonra, X:\Sources dizinine geri gönüyorum. Bu dizinde ilken aşağıdaki komutları sırasıyla yazıyorum.
X:\sources> move C:\Windows\System32\Utilman.exe C:\ |
X:\sources> copy C:\Windows\System32\cmd.exe C:\Windows\System32\Utilman.exe |

7- Daha sonrasında da Wpeutil Reboot komutu ile bilgisayarımı Restart ediyorum.

8- Bilgisayarım yeniden başladıktan sonra Logon ekranı sağ alt kısmında Internet ve Power simgelerinin arasında bulunan Ease of Access simgesine tıklıyorum.

9- Ease of Access simgesine tıkladığımda karşıma, CMD (Command Promt) penceresi açılıyor ki zaten amacım da bunun açılmasını sağlamaktı.
9.1- CMD (Command Promt) penceresinde öncelikle;
9.1.1- Local Administrator hesabına yeni bir Parola ataması gerçekleştiriyorum.
net user Administrator P@ssWord123 |
9.1.2- Varsayılan olarak Disabled durumdaki Local Administrator hesabını Enabled duruma getiriyorum.
net user Administrator /active:yes |

10- Alternatif olarak, Local Users and Groups altında yeni bir kullanıcı hesabı açarak, bu hesabın da Groups altındaki Administrators grubuna üye yapılması sağlanabilir. Tamamen tercihe bağlıdır.
10.1- Yine CMD (Command Promt) penceresinde;
10.1.1- LocalAdmin adında, Parola bilgisi ile, yeni bir kullanıcı hesabı oluşturuyorum.
net user LocalAdmin Pa$$Word123 /add |
10.1.2- Local Users and Groups altındaki Groups'ta bulunan Administrators grubuna üye yapıyorum.
net localgroup Administrators LocalAdmin /add |

11- Enable duruma getirdiğim Local Administrator hesabı ile bilgisayarıma Logon oluyorum. Unutmamak gerekirki; Logon olurken, Local User Account (yerel kullanıcı hesabı) ile oturum açabilmek için .\KullaniciAdi şeklinde Logon olmanız gerekmektedir.

12- Bilgisayarıma Local Administrator hesabı ile Logon olmuş durumdayım.

13- Computer Management (bilgisayar yönetimi) altındaki Local Users and Groups altında Users bölümünde Local Administrator hesabının ve sonradan oluşturuduğum, Administrators gruba üye olan LocalAdmin kullanıcı hesabını da görebiliyorum.

Logon Ekranı, Ease of Access üzerinden CMD (Command Promt) Erişimini Kapatma
14- Tüm işlemlerimizi sonralandırktan sonra sıra; Logon Ekranı, Ease of Access üzerinden erişime açtığımız CMD'yi (Command Promt) erişime kapatmak olacaktır. Güvenlik sebebiyle kapatmanızı öneririm.
14.1- Tekrar Windows 10 işletim sistemi yüklü bilgisayarınızı bir Windows 10 Bootable USB Disk ile Boot ederek, CMD (Command Promt) penceresine erişiyorum.
14.2- CMD (Command Promt) penceresinde X:\Sources dizininde iken;
Copy C:\Utilman.exe C:\Windows\System32\Utilman.exe |
komutunu çalıştıyorum. Komutu çalıştırdığımızda karşımıza çıkan Overwrite sorusuna Yes yazarak cevaplıyor ve Enter tuşuna basıyorum.
Overwrite C:\Utilman.exe C:\Windows\System32\Utilman.exe? (Yes/No/All): Yes |

14.3- Daha sonrasında da Wpeutil Reboot komutu ile bilgisayarımı Restart ediyorum.
15- Bilgisayarım yeniden başladıktan sonra Logon ekranı sağ alt kısmında Internet ve Power simgelerinin arasında bulunan Ease of Access simgesine tıkladığımda, bu sefer CMD (Command Promt) ekranının açılmadığını görebiliyorum.

Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.