İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 16.11.2015 0

Windows Server 2012 R2'de NIC Teaming Kurulumu

Bu makalemde NIC Teaming'den bahsediyor olacağım. Windows Server 2012 ile birlikte NIC Teaming kavramı ile tanıştık.

NIC Teaming; Bir çok NIC (Network Interface Card)'ın tek bir NIC'i (Network Interface Card) üzerinde birleştirilip, bu NIC'leri birbirleri ile yedekli yani CLUSTER mantığı ile çalışmasını sağlamaktır. NIC'lerin CLUSTER yapısı da NIC Teaming ile oluşturulmatadır.

Daha farklı bir şekilde ifade edecek olursak; Server ve Host'lar arasınki iletişim, NIC (Ethernet kartı) üzerinden gerçekleşmektedir. NIC'in bir şekilde arızalanması, Host'ların Server ile olan tüm bağının kopması demektir. Bu iletişimin kopması da ciddi bir problemdir. Çünkü Server üzerinde hayati öneme sahip roller, uygulama ve yazılımlar ve farklı Server'lar (SQL Server, Exchange Server, Web Server vs.) çalışıyor olabilir.
Server üzerinde çalışan bu sistemlerin iletişim kopukluğu nedeni ile kullanılamıyor olması, bir şirketin felç olmasına yeter de artar bile..! Bunu hiç kimse istemez. Bunun için çalışan NIC'lerimizin yedekli yapıda çalışması daha mantıklı olacaktır.

NIC Teaming yapısını kurmaya başlayalım.
Network and Sharing Center'da da görülebileceği gibi 4 adet Network Interface Card yüklü durumda.

Server 2012 NIC Teaming

Server 2012 NIC Teaming

Server Manager üzerinde Local Server'a tıklıyorum. PROPERTIES alanında NIC Teaming "Disabled" durumda. "Disabled" üzerine tıklıyorum.

Server 2012 NIC Teaming

Karşıma NIC Teaming yapacağım konfigürasyon penceresi geldi. Burada Sağ alt kısımda ADAPTERS AND INTERFACES kısmında sistemimdeki 4 adet Network Interface Card'ı görebiliyoruz. Şuan için hiçbir Team oluşturmadığım için ise, ServerS alanında Teams kısmında 0 değeri mevcut.

Server 2012 NIC Teaming

NIC Teaming oluşturmak için sol alt kısımdaki TEAMS alanında bulunan TASKS'a tıklayarak New Team'e tıklıyourum.

Server 2012 NIC Teaming

NIC Teaming oluşturacağım ismi beliryelip, Team'e dahil etmek istediğim Network Interface Card'ları seçiyorum. Ben, tüm Interface Card'ları Team'e dahil etmek istediğim için hepsini seçiyor ve OK butonuna tıklıyorum.

Server 2012 NIC Teaming

Görüldüğü gibi tüm Interface Card'larım "Active" durumda. "Active" duruma gelmesi için biraz beklemek durumunda kalıyorsunuz. Şuan bir tane Team yapısı oluşturduğum için, ServerS alanında Teams kısmında 1 değeri mevcut. İstediğiniz kadar Team oluşturabilirsiniz.

Server 2012 NIC Teaming

Network and Sharing Center'da da 4 adet Network Interface Card yüklü durumdaydı. Team oluşturduktan sonra sadece oluşturuğum ve ismini NicTeaming01 olarak verdiğim NIC Teaming Interface yer almaktadır. 4 adet Network Interface Card'ı tek bir çatı altında topladım.

Server 2012 NIC Teaming

Change adapter settings'e tıkladığınızda 4 adet Network Interface Card'ı burada görebiliyorsunuz ancak Interface Card'larda hiçbir TCP/IP yapılandırması mevcut değil.

Server 2012 NIC Teaming

Server 2012 NIC Teaming

Tüm Network Interface Card'ları tek bir alanda topladığım için, oluşturuğum için TCP/IP yapılandırmasını NicTeaming01 ismini verdiğim Interface Card üzerinden yapıyorum. Bu TCP/IP yapılandırması, Team yapısını kurmadan önce sadece Ethernet0 isimli Interface Card üzerindeydi. Ethernet0 isimli Interface Card üzerindeki TCP/IP yapılandırmasının aynısını bu sefer NicTeaming01 ismini verdiğim Interface Card üzerinden yaptım.

Server 2012 NIC Teaming

Sıra geldi oluşturduğum yedekli yapıyı test etmeye. Öncelikle Ethernet0 ve Ethernet1 Interface Card'larını Disable edip, Server IP'sine [Ping IP -t] (Ör. Ping 192.168.1.100 -t) ile Ping atıyorum. Görüldüğü gibi, yapımdaki 4 Interface Card'ın 2 tanesi çalışıyor ama benim Host'larımla olan bağlantım ayakta.

Server 2012 NIC Teaming

Aynı şekilde Ethernet2 ve Ethernet3 Interface Card'larını Disable edip, Server IP'sine [Ping IP -t] ile Ping atıyorum. Görüldüğü gibi yine bağlantım ayakta.

Server 2012 NIC Teaming

Bu sefer Ethernet0,Ethernet1 ve Ethernet2 Interface Card'larını Disable edip, Server IP'sine [ping -t] ile Ping atıyorum. Görüldüğü gibi bağlantım ayakta.


Server 2012 NIC Teaming

Makalemin başında da belirttiğim gibi, birden çok Network Interface Card'ın yedekli yani CLUSTER çalışmasını NIC Teaming sağlamaktadır. Yedeklilik yani teknik jargonda "Redundancy", çalışan yapınızın en kötü senaryoda bile her zaman için yaşamnı dürdürebilmesi için hayati öneme sahiptir.

Tek seferde IP Bloğu Ping'leme konulu makalem de ilginizi çekebilir.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.


750 karakter yazabilirsiniz.
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.