Active Directory ortamınızda kullanıcı nesneleri oluşturmak için Wizard kullanmak, tüm sistem yöneticilerinin tercih ettiği en pratik yöntemdir. Peki, sizden Active Directory ortamınızda 100, 200 ya da 500 kullanıcı nesenesi oluşturmanız istenseydi ne olurdu? Böyle bir işlemi Wizard ile gerçekleştirmek, çok yorucu ve çok ciddi zaman alacak bir işlemdir. Bu sebeple, zamandan tasarruf edebilmek için, bu makalemde sizlere bir script yardımıyla önceden İnsan Kaynakları departmanınız tarafından hazırlanacak bir CSV dosyası içindeki bilgilerin okunması suretiyle nasıl toplu bir şekilde kullanıcı nesneleri oluşturabileceğinizden bahsediyor olacağım.
1- Toplu bir şekilde kullanıcı nesneleri oluşturmak için kullanacağım ve adını Import-Bulk-Users.csv olarak isimlendirdiğim CVS dosyam aşağıdaki şekilde olacaktır.

2- Yukarıdaki CSV uzantılı dosyayı referans alacak olan Import-Bulk-Users.ps1 isimli script dosyasında CSV dosyasındaki başlık alanlarına karşılık gelecek değişkenler atanmıştır. CSV ya da script dosyasında bir değişiklik yapacağınız zaman, her iki dosya içinde de tutarlı bir şekilde birbirlerine karşılık gelecek şekilde yapmanız gerekmektedir.

4- CSV dosyası içindeki bir diğer önemli nokta ise, kullanıcı nesnelerini Active Directory içinde hangi Organization Unit içinde oluşturacağınızdır. Kullanıcı nesnelerini hangi Organization Unit içinde oluşturacaksanız, CSV dosyasındaki Path alanına iligi Organization Unit'in Distinguished Name (DN) bilgisini yazmanız gerekmektedir. Konu ile ilgili Active Directory Organization Unit Distinguished Name Listeleme makalemi okumanızı tavsiye ederim.

5- Active Directory'deki ilgili Organization Unit'in Distinguished Name bilgisini Properties > Attribute Editor altındaki distinguishedName Attribute'ünden de edinebilirsiniz. Ben, kullanıcı nesnelerimi IT Organization Unit'i altındaki Users Organization Unit'i içinde oluşturacağım için her bir kullanıcı için bu Organization Unit'in Distinguished Name (DN) bilgisini yazdım.


6- Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra sıra, CSV ve PS1 uzantlı dosyaların Domain Controller manikamızda ugun bir dizine konumlandırılmasına geldi. Ben, elimdeki CSV ve PS1 uzantlı dosyaları C:\ dizini altında PS adında bir klasöre kaydettim.

7- İlgili dosyaları dilediğiniz bir dizine kopyaladıktans sonra ilgili script dosyası içinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, CSV dosyasını kopyaladığınız dizini, script dosya adı ve uzantısı ile tam olarak Script dosyasında da belirtmeniz gerekmektedir.

8- Son işlem olarak, PowerShell konsolundan CSV ve PS1 uzantlı dosyaların bulunduğu dizine geçiş yaparak, ilgili PowerShell Script'i çağırmak olacaktır. Eğer CSV dosyasındaki kullanıcı(lar) daha önceden oluşturulmamışsa, oluşturma işlemi tamamlandığında The user account firat.boyan is created yani firat.boyan kullanıcı oluşturulmuştur şeklinbir bir bildirim yazısı çıkacaktır. Dilerseniz bu bildirim yazılarını Türkçeleştirebilirsiniz.

9- CSV dosyasındaki kullanıcı nesenelerim, ilgili PowerShell Script ile oluşturulduktan sonra kullanıcı nesnelerinin oluştuğu ilgili Organization Unit'i kontrol ettiğimde, kullanıcı nesnelerimin oluşturulduğunu görebiliyorum.


10- CSV dosyasında hiçbir değişiklik yapmadan PowerShell Script'i tekrar çalıştırdığımda, ilgili kullanıcıların Active Directory'de zaten mevcut olduğu bilgisini de vermiş oluyorum.

11- Mevcut CSV dosyasına ekleme yaptıktan sonra PowerShell Script'i tekrar çalıştırdığımda, Active Directory'de zaten mevcut ilgili kullanıcıların bilgisini vererek, CSV dosyasına sonradan eklediğim yeni kullanıcının da Active Directory'deki ilgili Organization Unit içinde oluşturulduğunu görebiliyorum. Bu sayede zaten mevcut olan kullanıcıların bilgisi edinebildiğim gibi, aynı zamanda yapılan değişiklik sonrasında eklenen yeni kullanıcı nesenesinin de oluşturulduğuna dair bilgi alabiliyorum. Bu sayede CSV dosyasının içini temizlemek ya da farklı CSV dosyaları oluşturmak gibi bir zahmet içine de girmemiş oluyorum.


Faydalı olması dileğiyle...
TAGs: active directory, bulk user object, toplu kullanıcı nesnesi oluşturma
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.