İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 18.08.2015 0

Windows Server 2012 R2’de Active Directory Database (Veritabanı) ve Log Dosyalarının Farklı Bir Dizine Taşınması

Bu makalemde Active Directory Database (veri tabanı) ve Log'ların farklı bir dizine taşınması işlemini anlatacağım. Active Directory Database (veri tabanı) ve Log'ları varsayılan olarak C:\Windows\NTDS dizini altında yer almaktadır. Windows Server Domain Controller kurulumu aşamasında bu Path'i değiştirme olanağına sahibiz. Ancak varsayılan değerlerde değişiklik yapılması pek önerilmez. Taşıma işlemini gerçekleştirmeden önce, Active Directory hizmetinin bel kemiği olan NTDS servisini durdurmamız gerekmektedir. Bunun için CMD satırına gelip net stop ntds komutu çalıştırılır. Bu komutu çalıştırdıktan sonra, 4 tane ilişkili servisin durdurulacağı bilgisi geliyor. Bu uyarı alanında "Y" ile onaylayıp devam edilir.

NOT: Active Directory Database (veri tabanı) ve Log'larının farklı bir dizine taşınması işlemi gerçekleştirmeden önce mutlaka System State (Active Directory yedeği) yedeğinizi almayı unutmayın. Olası bir felaket senaryosu durumunda bu, Active Directory Recovery olanağı sağlayacaktır.
 
Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Bir sonraki çalıştıracağım komut ise NTDSUTIL komutudur. NTDSUTIL komutunu çalıştırdıktan sonra;

1- Activate instance ntds komutunu çalıştırılır.
2- Bu komuta File maintenance komutu ile devam edilir.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Veri tabanının o anki durumunu sorgulamak için file maintenance satırında iken info komutu kullanılır.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Bu bilgiyi elde ettikten sonra artık veri tabanı ve Loglarını taşıma işlemine başlayabiliriz Yapmamız gereken, Move db to C:\ADDB komutunu çalıştırmak olacaktır. Görüldüğü gibi Active Directory veri tabanı Path'i (dizin yeri) değişti.

NOT: C:\ dizinindeki "ADDB", dizinde benim belirttiğim bir klasördür.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Active Directory Database (Active Directory veri tabanı) taşınma işlemi tamamlandıktan sonra sıra, Log dosyası taşıma işleminde Move logs to C:\ADLOG komutu ile Log'ların yerini değiştiriyorum.

NOT: C:\ dizinindeki "ADLOG", dizinde benim belirttiğim bir klasördür.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Active DirectoryLog'ları ve Active Directory Database'i (veri tabanını) taşıma işlemimiz tamamlandı. Son durumu kontrol etmek için info komutunu kullanılır. İşlemlerimiz istediğimiz gibi tamamlandı. Artık NTDSUTIL yönetim aracından çıkabiliriz.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Yönetim aracından çıktıktan sonra unutmamamız gereken şey; durdurduğumuz Active Directory NTDS Servisini tekrar çalıştırmak olacaktır. Bunun için net stop ntds komutu ile durdurduğumuz Active Directory servislerini, net start ntds komutu ile mutlaka tekrar çalıştırılmalıdır.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Active Directory yönetim araçlarını açtığınızda çalıştığını göreceksiniz.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Görüldüğü gibi, Active Directory Database ve Active Directory Log dosyaları, daha önceden oluşturmuş olduğum ADDB ve ADLog klasörlerine başarıyla taşınmıştır.

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Active Directory kurulumu-firatboyan.com

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.