İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Fırat Boyan 20.03.2016 0

Exchange Server 2016 Accepted Domain Yapılandırması

Bu makalemde sizlere Exchange Server 2016 üzerinde Accepted Domain yapılandırmasını anlatıyor olacağım.

Exchange Server 2016 Accepted Domain yapılandırması, dışarıya göndereceğimiz maillerde satın aldığınız Domain(ler)in .com, .net, .com.tr gibi Domain uzantılarını sunucumuz üzerinde yapılandırma işlemidir. 
Başka bir ifade ile, kurulan Exchange sunucusunun hangi Domain'e atılan E-Mail'leri kabul edeceği ve kullanıcılara verilecek olan E-Mail adreslerine ait Domain'ler de bu alan içerisinden belirlenmektedir.

Bilgi!: Accepted Domains altında yer almayan Domain'ler için kullanıcılara Mail adresi tanımlayamazsınız! 

Exchange Server, tanımadığı bir Domain için Mail almaz. Bu nedenle Accepted Domain, Domain adresine gelen E-Mail'lerin Exchange Server tarafından kabul edilip işleneceğini belirlediğimiz tanımlamadır. 
Domain satın aldığınız servis sağlayıcı üzerindeki DNS Server hizmetinde MX, Autodiscover ve SPF kayıtları da mutlaka açılıp, MX kayıtlarının WAN IP (Dış bacak IP) adresine yönlendirme işlemlerinin yapılandırılması gerekiyor. Bunun nedeni; siz Mail hizmetinizi hizmet sağlayıcınız üzerinde değil, kendi firmanız üzerinde tutacağınız için, bu kayıtları oluşturarak Mail trafiğini sizin yapınıza yönlendirilmesini sağlamış olacaksınız.

NOT 1: MX, Autodiscover ve SPF kayıtları hakkında detaylı bilgiyi, Exchange Server 2016 Kurulum ve Yapılandırma konulu makalemde açıkladım. Dilerseniz inceleyebilirsiniz.

Şimdi, Exchange Server 2016 üzerinde Accepted Domain yapılandırma adımlarına geçelim.

Exchange Admin Center (EAC) üzerinde Mail Flow altında bulunan Accepted Domains sekmesine tıklıyorum. 

exchange server 2016 accepted domain

+ (Artı) tuşuna basarak Accepted Domain yapılandırma işlemine başlıyoruz.

exchange server 2016 accepted domain

Karşımıza gelen new Accepted Domain ekranında Name bölümüne bir isim girmemiz gerekir.

Authoritative Domain: Eğer yapınız içindeki Exchange Server üzerine gönderilen e-postaları alacak ise bu seçeneği işaretliyoruz.
Internal Relay Domain: Eğer yapınız içinde bulunmayan, ancak Güven İlişkisi (Trust Relationship) kurmuş olduğunuz farklı bir Exchange Server için Domain yapılandıracak iseniz bu seçeneği işaretliyoruz.
External Relay Domain: Eğer yapınız dışında bulunan ve Network Relay izni alınarak yapılandırmış olduğunuz bir Exchange Server ya da ISP’deki bir Mail Server yapısını kullanacaksanız, bu seçeneği işaretliyoruz.

*Name sekmesinde isim belirleyip, *Accepted Domain alanında kullanmak istediğimiz Domain'i [Domainname.com] ya da [Domainname.com.tr] gibi yazım formatında belirlememiz gereliyor.

Accepted Domain bölümünde ben, Exchange Server 2016 üzerinde srvex16.local alan adını yapılandıracağım için, srvex16.com olarak yazıyorum.
 
exchange server 2016 accepted domain

This Accepted Domain is: bölümünde ise, Authoritative Domain olarak seçip, Save butonuna basarak yapılandırmayı tamamlıyorum.

exchange server 2016 accepted domain

exchange server 2016 accepted domain

Exchange Admin Center (EAC)'a geri geldiğimizde Accepted Domain sekmesinde yapılandırmış olduğumuz srvex16.com isimli Accepted Domain'in geldiğiniz görüyoruz.

exchange server 2016 accepted domain

Kaydettikten sonra, default Domain olarak hala ilk Domain'inizin durduğunu göreceksiniz. Eklediğiniz Domain'inin default olması için, eklediğim Doman'i seçip Edit'liyorum.

exchange server 2016 accepted domain

Karşıma gelen ekranda “Make this the default Domain” kısmını işaretleyip kaydediyorum.

exchange server 2016 accepted domain

exchange server 2016 accepted domain

Bu işlemden sonra Default Domain değişmiş olacaktır. Fakat bu, mevcut kullanıcıların ve E-Mail adreslerinin değiştiği ya da yeni oluşturacağınız kullanıcıların E-Mail adreslerinin değişeceği anlamına gelmiyor. Mevcut ya da yeni oluşturacağınız kullanıcıların E-Mail adreslerinin @firatboyan.local yerine, @firatboyan.com şeklinde değişmesi de gerekmektedir.

Mevcut tüm kullanıcılarınıza bu Domain'den bir E-Mail adresi vermebilmemiz için “eMail address policies” kullanmanız gerekir.  

Bu makalemin devamı niteliğindeki Email Address Policies makalemi de okumanızı tavsiye ederim.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim. 2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin en önde gelen entegratör firması olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum. Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım ve 2017 yılında da eğitmenlik tecrübemi, Microsft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile taçlandırdım. Eğitmenlik serüvenime 2021 yılından beri Bilge Adam bünyesinde MCT ünvanı ile devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye henüz yorum yapılmadı! İlk yorum yapan sen ol.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.