İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.




Fırat Boyan 26.09.2015 5

Windows Server 2012'de NTDSUTIL komutu ile FSMO Rollerinin Transfer İşlemi

Daha önce yazmış olduğum fsmo rollerinin taşınması isimli makalemde FSMO rollerinin taşınması işlemlerini GUI üzerinden gerçekleştirdik. Bu makalemde artık FSMO rollerinden detaylıca bahsetmeyeceğim. Çünkü bu rollere detaylı bir şekilde FSMO rollerinin taşınması makalemde değindim. FSMO rollerinin taşınması makalemin bir nevi devamı niteliğinde olan bu makalemde; FSMO rollerinin grafiksel arayüzle taşınmasına alternatif olarak rollerin, ntdsutil komutu ile Command Promt (CMD) üzerinden taşınmasına değineceğim.

NTDSUTIL komutu

NTDSUTIL komutu, Active Directory Domain Services (AD DS) ve Active Directory Lightwetight Directory Services (AD LDS) için yönetim kolaylıkları sağlayan bir araçtır. NTDSUTIL, Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 sürümlerinde işletim sistemi kurulumuyla birlikte hazır olarak gelir fakat AD DS veya AD LDS rolleri kurulmuşsa kullanabilirsiniz. Bunun yanında Uzak Sunucu Yönetimi Araçlarının (Remote Server Administration Tool – RSAT) bir parçası olan AD DS Araçları yüklenmişse yine bu aracı kullanabilirsiniz. Şimdi ise sıra; direkt olarak rollerin ndtsutil komutu kullanılarak, CMD komut satırı üzerinden, daha önce SRV001 isimli Server'ımızdan SRV002 server'ımıza aktarmış olduğumuz rollerin, bu sefer tam tersi bir işlemle SRV002 isimli server'ımızdan, SRV001 isimli Domain Controller'ımıza ntdsutil komutu ile Transfer'i işlemine geldi.

netdom query fsmo komutu ile kontrol ettiğimde, FSMO rollerinin tamamının SRV002 Host Name'li Domain Controller üzerinde oluduğu görüyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

ntdsutil komutunu yazıyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

ntdsutil adımında, roles komutunu yazarak Enter'a basıyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

fsmo maintenance adımda, bağlantının oluşturulması için Connections komutunu yazarak, Enter'a basıyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

server connections adımında, FSMO rollerini aktarmak için FSMO rollerini barındıran Domain Controller erişilmez durumda oladığu için, ortamdaki herhangi bir Domain Controller'a bağlantı kurmamız gerekmektedir. Bunun için, Connect to Server SRV001 yazıp, Enter'a basıyorum. SRV001 Host Name'li Domain Controller, benim FSMO rollerini aktaracağım Domain Controller'dır. 

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

Görüldüğü gibi, Connected to SRV001 using credentials of locally logged on user mesajı ile bağlantımızın gerçekleştiği bilgisini alıyoruz.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

Yine server connections adımında iken Quit yazarak ya da q tuşuna basıp, fsmo maintenance adımına geri dönüyoruz.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

Buraya kadar olan adımlarda, zorlamalı yöntemle FSMO rollerini aktaracağımızı Domain Controller'a bağlantı kurduk.

fsmo maintenance adımında iken "?" koyarak neler yapabileceğimize bir göz atalım. Bu noktada karşımıza "SEIZE" ve "TRANSFER" olmak üzere iki seçenek çıkıyor. FSMO rollerini barındıran Domain Controller'ın, DC Migration gibi önceden planlama yapılarak artık kullanılmayacağı durumlarda bir FSMO rollerinin başka bir Domain Conetoller'a aktarımı için TRANSFER metodunu kullanırız. FSMO rollerini üzerinde barındıran Domain Controller, herhangi bir sebeple erişilemez duruma gelmişse SEIZE medotunu kullanırız. Ben, Transfer komutu ile FSMO follerinin aktarım işlemini gerçekleştiriyor olacağım.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

fsmo maintenance adımında iken, Transfer Schema Master komutu ile öncelikle Schema master FSMO rolünü Transfer ediyorum. Komutu yazarak Enter'a bastığımda, Transfer'i gerçekleştirmek isteyip istemediğim soruluyor. YES butonuna basarak Tansfer işlemini gerçekleştiriyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

Görüldüğü gibi, Transfer işlemim başarılı bir şekilde gerçekleşti. Geri kalan diğer 4 FSMO rolünü de aynı şekilde Transfer edeceğiz. 

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

SRV001 Host Name'li Domain Controller'ım üzerinde netdom query fsmo komutunu kullanarak tüm FSMO rollerininin başarılı bir şekilde Transfer edildiğini görüyorum.

fsmo rollerinin aktarılması-firatboyan.com

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar Hakkında

firatboyan.com


1985 yılında Alanya'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Alanya'da tamamladım. Liseden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi Ön Lisans programına yerleştim ve bu programdan mezun oldum. Ön Lisans programından mezun olduktan bir süre sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Lisans programına yerleştim.

2003 yılından beri Bilgi Teknolojileri sektöründe Sistem ve Network alanlarında çalışıyorum. Bir çok firma bünyesinde onlarca farklı projelerde yer alarak bu alanda yıllar içinde ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimler kazandım. Bilgi Teknolojileri sektöründeki profesyonel çalışma hayatımın uzunca bir dönemini entegratör firma bazında, ağılıklı olarak Microsoft ürünleri üzerine danışman olarak sürdürüyor ve yüksek seviyeli projeler geliştiriyorum. Uzunca bir süredir de Türkiye'nin önde gelen entegratör firmalarından olan Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum.

Ek olarak, 2015 yılında Network Akademi bünyesinde Microsoft Certified Trainer (MCT) ünvanı ile Sistem ve Network Uzmanlık eğitimleri vermeye başladım. Sistem ve Network Uzmanlığı alanındaki eğitmenlik serüvenime Network Akademi bünyesinde devam etmekteyim.

YORUMLAR
Bu makaleye 5 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


27.03.2023 Kamil Özel
Merhaba hocam, AD çökmüş Additional DC ayakta ise hangisi kullanıyoruz ? Tam olarak anlayamadım SEIZE metodunda Additional DC ye gerek yokmuş gibi anladım.

27.03.2023 Kamil Özel
Çok teşekkürler hocam.

27.03.2023 Fırat Boyan
Merhaba Kamil, Şimdi AD ve Additional diye ayrı kavramlar yok. AD dediğin şey, Domain Controller'ın kendisidir zaten. Primary ve Additional DC olmak iki ayrı kavram mevcut. FSMO rolleri varsayılan olarak Domain ortamının ilk kurulduğu DC'de bulunur. Primary DC'yi Primary DC yapan, PDC rolünü tutmasıdır. Domain ortamında FSMO rollerini tutan DC'ye erişim yoksa, FSMO rolünü tutmayan DC'ye zorlamalı yönlemle (Seize) FSMO rolleri aktarılır. FSMO rolleri mutlaka aktif bir DC'de çalışır halde olmak zorundadır.


04.12.2019 Özgür Güvercin
Çok teşekkürler hocam. İşimi kolaylaştırdı.
22.08.2016 Samet Özdemir
Teşekkürler hocam çok faydalı oldu.