Daha önce yazmış olduğum fsmo rollerinin taşınması isimli makalemde fsmo rollerinin transferi işlemlerini grafiksel arayüz üzerinden gerçekleştirdik. Bu makalemde artık fsmo rollerinden detaylıca bahsetmeyeceğim. Çünkü bu rollere detaylı bir şekilde fsmo rollerinin taşınması makalemde değindim.
fsmo rollerinin taşınması makalemin bir nevi devamı niteliğinde olan bu makalemde; fsmo rollerinin grafiksel arayüzle taşınmasına alternatif olarak rollerin, ntdsutil komutu ile Command Promt üzerinden taşınmasına değineceğim.
NTDSUTIL komutu
NTDSUTIL, Active Directory Domain Services (AD DS) ve Active Directory Lightwetight Directory Services (AD LDS) için yönetim kolaylıkları sağlayan bir araçtır.
NTDSUTIL, Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 sürümlerinde işletim sistemi kurulumuyla birlikte hazır olarak gelir fakat AD DS veya AD LDS rolleri kurulmuşsa kullanabilirsiniz. Bunun yanında Uzak Sunucu Yönetimi Araçlarının (Remote Server Administration Tool – RSAT) bir parçası olan AD DS Araçları yüklenmişse yine bu aracı kullanabilirsiniz.
Şimdi ise sıra; direkt olarak rollerin ndtsutil komutu kullanılarak, CMD komut satırı üzerinden, daha önce SRV001 isimli server'ımızdan SRV002 server'ımıza aktarmış olduğumuz rollerin, bu sefer tam tersi bir işlemle SRV002 isimli server'ımızdan, SRV001 isimli server'ımıza komut ntdsutil komutu ile transferi işlemine geldi.
Görüldüğü gibi, netdom query fsmo komutu ile kontrol ettiğimizde, rollerinin tamamı SRV002 isimli server'ımız üzerindedir.

NTDSUTIL aracını kullanabilmek için yönetici yetkisine sahip bir kullanıcıyla oturum açmalı veya komut satırını çalıştırırken sağ tuşa basıp Run as adminstrator komutuyla çalıştırılmalıdır. Komut satırı açıldığında NTDSUTIL komutu verilerek çalıştırılır.

ntdsutil adımında, roles yazılarak enter'a basılır. Bu komut, Operation Master rollerinin normal veya zorlama şeklinde transfer işlemlerini yapmak için kullanılır.
Bu komutu kullanmak için Connections ve Connect to Server ServerName komutlarının kullanılması gereklidir.

fsmo maintenance adımda, bağlantının oluşturulması için Connections komutu yazılarak enter'a basılır.

server connections adımında, fsmo rollerini transfer etmek için bağlantı kuracağımız server'a bağlanacağız.
Bunun için, Connect to Server SRV001 yazıp entra'a basıyorum. SRV001, benim rolleri transfer edeceğim server adıdır.

Görüldüğü gibi, Connected to SRV001 using credentials of locally logged on user mesajı ile bağlantımızın gerçekleştiği bilgisini alıyoruz.

Yine server connections adımında iken Quit yazarak ya da q tuşuna basıp, fsmo maintenance adımına geri dönüyoruz.

Buraya kadar olan adımlarda, Operation Master rollerinin normal veya zorlama şeklinde transfer işlemlerini yapmak için gerekli olan ayarı yaparak transfer işlemi yapacağımız hedef server'a bağlantı kurduk.
fsmo maintenance adımında iken "?" koyarak neler yapabileceğimize bir göz atalım:
● Bu noktada karşımıza "SEIZE" ve "TRANSFER" olmak üzere iki seçenek çıkıyor.
Eğer, server ilgili planlama değişikliği olduğunda, server'ın kapatılacağı, başka bir yere taşınacağı veya artık kullanılmayacağı durumlar gibi önceden planlama yapılabilecek durumlarda bir rolü başka bir sunucuya taşımak için "TRANSFER" metodunu kullanın.
● Eğer bir rolü üzerinde barındıran sunucu çökmüşse ve yedekten geri yüklemeyecekseniz "SEIZE" metodunu kullanın. Hatta yedekten geri yüklenen bir server'daki rol, "Seize" metoduyla başka server'a aktarılmamışsa bile, bu role sahip değilmiş gibi davranır. Çünkü server'lar; server'ın çökmesi ile yedekten geri dönülmesi arasında geçen sürede, rolün başka bir sunucuya transfer edilip edilmediğini anlayamaz. Yedekten geri dönülen server, o role sahip olduğunu sadece geri dönüş işlemi sırasında mevcut bütün server'lar bu rolün sahipliğinin hala kendisinde olduğunu onaylarlarsa kabul eder.
NOT: Windows Server 2012 R2 FSMO Rollerinin SEIZE işlemi ile taşınması konulu makalemde detayları bulabilirsiniz.
Biz, Transfer komutu ile follerin transferini gerçekleştiriyor olacağız.

fsmo maintenance adımında iken, transfer Schema Master komutu ile öncelikle transfer schema master komutu ile transfer ediyorum.
Komutu yazarak enter'a bastığımda, transfer'i gerçekleştirmek isteyip istemediğimi soruyor. YES butonuna basarak transfer işlemini gerçekleştiriyorum.

Görüldüğü gibi, transfer işlemim başarılı bir şekilde gerçekleşti.
Geri kalan diğer 4 rolü de aynı şekilde transfer edebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum;
Domain Naming Master rolünü transfer etmek için, Sever 2003'te domain naming master,
Sever 2008'de ise naming master olarak kullanılmaktadır.

SRV001 isimli server'ım üzerinde netdom query fsmo komutunu kullanarak tüm rollerin başarılı bir şekilde SRV002'den transfer edildiğini görüyorum.

Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilişim Teknolojileri alanında eğitim hizmeti veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı Eğitimleri vermekteyim. Kurumsal firmalara da IT Danışmanlık Hizmetleri veriyorum. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.