İçerikleri sosyal medya üzerinden paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.



Kategori: Routing-Switching
Fırat Boyan 28.03.2017 6

Cisco Router Üzerinde DHCP Yapılandırma

DHCP (Dinamic Host Configuration Protocol) bir Network'teki Client'ların IP, Default Gateway, Subnet MaskDomainDNS gibi yapılandırmalarını otomatik olarak almasını sağlayan bir protokoldür. DHC, çok sayıda Client'ın bulunduğu Network ortamlarında, kullanıcıların bu bilgileri girerken yaşabileceği zorlukları aşarak hem zamandan hem de IP bloğundan tasarruf sağlar. Ayrıca, statik olarak atanan IP adreslerini, o Network'te IP çakışmalarına da neden olacaktır. Cisco marka Router'lar, harici bir DHCP sunucusuna gereksinim duymadan tüm istemcilere bu bilgileri sağlayabilmektedirler. Router'ların (yönlendiricilerin) bu özelliği sayesinde DHCP, IP dağıtma ihtiyacınımızı da Server bilgisayarlara kurmadan karşılayabilmekteyiz. Bu, Server bilgisayarımızın perfomansından da tasarruf yapmamız anlamına geliyor. Şunu da özellikle belirtmeliyim ki; Cisco Router üzerinde DHCP ayarlarının yapılması, ortamda Server üzerinde DHCP rolünün kurulması gereksinimini de ortadan kaldıracaktır.


cisco router DHCP



Router>en
Router#config t
Router(config)#interface gigabitEthernet 0/1
Router(config)#ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
Router(config)#no shutdown
Router(config)#service dhcp
Router(config)#ip dhcp pool 10Network
Router(dhcp-config)#Network 10.10.10.0 255.255.255.0
Router(dhcp-config)#default-Router 10.10.10.1
Router(dhcp-config)#dns-Server 10.10.10.100
Router(dhcp-config)#domain-name firatboyan.com
Router(dhcp-config)#lease 0 0 15
Router(dhcp-config)#ip dhcp excluded-address 10.10.10.1 10.10.10.10

Komutların açılamaları aşağıdaki gibidir.

Router#config t
Router(config)#interface gigabitEthernet 0/1
//İç Network bacağı (aynı zamanda Default Gateway)
Router(config-if)#ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
//İç Network bacağına IP ataması
Router(config-if)#no shutdown
//İç Network bacağının açılması
Router(config)#service dhcp
Router(config)#ip dhcp pool 10Network
//dhcp pool oluşturma. 10Network, benim verdiğim bir isim
Router(dhcp-config)#Network 10.10.10.0 255.255.255.0
// Network ID (ağ adresi)
Router(dhcp-config)#default-Router 10.10.10.1
// Default Gateway (varsayılan ağ geçidi)
Router(dhcp-config)#dns-Server 10.10.10.100
// DNS sunucusu (Ortamda Server varsa)
Router(dhcp-config)#domain-name firatboyan.com
// Domain (Etki Alanı-ortamda yapılandırılmış ise)
Router(dhcp-config)#lease 0 0 15
//Lease time (adresin kira süresi (gün saat dakika formatında 15 dakikaya ayarlanmış))
Router(config)#ip dhcp excluded-address 10.10.10.1 10.10.10.10
//Ayrılacak (dağıtılmayacak) olan IP adreslerinin aralığı

Client sayısının fazla olduğu Network ortamlarında DHCP’den dağıtılan IP adres bilgilerinin Router üzerinde tutulmasının yanı sıra, FTP veya TFTP sunucu gibi bir ortamda tutulması için ise aşağıdaki komut kullanılır:

Router(config)#ip dhcp database tftp://10.10.10.250/dhcptftp
//dhcptftp adlı dosya oluşturulur (TFTP)
Router(config)#ip dhcp database ftp://kullanıcı:parola@host/dosya adı

Cisco Router'lar, üstündeki bu yapılandırmayla harici bir sunucuya gerek kalmadan DHCP sunucu hizmeti sağlanmış olur. Cisco Router'lar ile IP rezervasyon işlemleri yapmak da mümkündür.

Faydalı olması dileğiyle...


Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.



Yazar: Fırat Boyan

Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilgi Teknolojileri alanında eğitim hizmetleri veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimleri veriyorum. Bunun yanı sıra, kurumsal firmalara BT danışmanlık hizmetleri de vermekteyim. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR
Bu makaleye 6 yorum yapıldı.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

   
   
  750 karakter yazabilirsiniz.
 
Captcha
Güvenlik kodunu BÜYÜK harflerle giriniz.
* Yorumlar, onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır.
* E-posta, yorum onay bildirimi için gereklidir. Yayınlanmaz.


08.05.2022 Ferhat Aslan
Merhaba Fırat bey, umarım doğru adrese ulaşmışımdır. Bilgi verebilirseniz sevinirim. Bu konularda pek bilgim yok ama. Evimde turknet internet sağlayıcısı kullanıyorum. 192.168.1.1 ip adresim. evimde 10 adet cihazım var ama hepsinin ip adresi farklı olması gerekiyor. diğer türlü diğer cihazlarım çalışmıyorlar. bu sorunu nasıl çözebilirim. 10 tane internet satın almaktan başa bir yolu varmı (türkcell box yani-fakat süperbox da çekim gücü çok kötü) bu durumu nasıl ayarlayabilirim.

09.05.2022 Fırat Boyan
10 tane Internet satın almak diye şey yok. Öncelikle bunu kafandan sil. Bu bir çözüm değil. Olamaz da. Çözümü modem üzerinde VLAN oluşturarak sağlaman gerekiyor. Network Setting altında Vlan Group oluşturacaksın. Burada 10 tane Vlan oluştur. Sonrasında da yine Network Setting altında Interface Grouping içinde Add New Interface Group ile yeni bir Interface ekleyip, Automotically Add Clients With the following DHCP Vendor IDs seçeneğini seçip, oluşturduğun Vlan'leri burada göstereceksin. Son olarak Home Networking altında LAN Setup üzerinden Interface Group'u Add New Interface Group ile oluşturduğun Interface'i seçip, DHCP pool için IP adresi belirleyeceksin.


04.12.2019 süleyman boz
farklı vlanlara üye olursa nasıl ıp dağıtılır

05.12.2019 Fırat Boyan
Site içerisinde Vlan diye arama yaptırırsan, ilgili makale yardımcı olacaktır.


04.09.2017 Serkan yıldız
Hocam merhabalar. Sizin seviyenizin bayağı bir altında olacak ama cevaplarsaniz sevinirim. Heponline internet servis sağlayıcısinin Cisco ve tplink routerlarla konfigürasyonuna denk geldim. 2 acces point ekledim (DHCP leri kapalı ve giriş iplerini degistirip) garip olan acces point ten baglanp 192.168.1.1 yazdığımda Cisco ya bağlanıyor. Tplink ve Cisco aynı ip ye sahip ciscoyu 1.5 yapınca 1.1 yazdığımda tplink e erişemiyorum. Sistemdeki sorun bağlanan cihazların 5 10 dk içinde internete çıkamaz hale gelmesi. İki router in da DHCP özelliği açık olduğu için olduğunu düşünüyorum. Yardiminiz için şimdiden çok teşekkür ederim.
06.07.2017 Levent Yüksel
İşime yaradı teşekkürler.