MAC (Media Access Control) adresi, ağa bağlı bir Ethernet Kartı-Ağ Kartı (Network Interface Card-NIC) devre kartındaki Chip üzerinde bulunan, üreticiler tarafından atanan tanıtıcıdır.

Örnek bir MAC Adresi aşağıdaki gibidir.
00-0C-29-19-12-2D
MAC Adresleri, 48 bit'lik Hexadecimal (0-9 & A-F) bir sistem ile ağ kartlatına (NIC-Network Interface Card) işlenir. Adresin ilk altı hanesi (00-0C-29), yani ilk 24 bit, üreticiyi temsil eder; son altı hanesi (19-12-2D) yani ikinci 24 bit'lik kısım ise ağ kartı (NIC-Network Interface Card) için benzersiz (Unique) bir tanıtıcı numarasıdır. MAC adresleri Global olarak benzersizdir. Yani bir cihazın ağ kartına (NIC-Network Interface Card) atanan MAC adresi başka bir cihaza atanamaz.
IP ve MAC Adresleri Nasıl Birlikte Çalışır?
IP adresi, TCP/IP protokolü yardımıyla veriyi bir ağdan diğerine taşımakta kullanılır. MAC adresi ise veriyi ağdaki doğru cihaza taşımakta kullanılır.
ARP (Address Resolution Protocol) - Adres Çözümleme Protokolü makalemde anlattığım gibi ARP, bir IP adresinin hangi MAC adresine ait olduğunu bulmaya yarar.
Başka bir ifade ile bir Network’te bir cihaz; başka bir cihaz ile haberleşmek istediğinde, haberleşeceği cihazın MAC adresini bilmesi gerekir. Bu yüzden bir cihaz başka bir cihaz ile iletişime geçmeden önce ARP sürecini başlatarak, iletişime geçeceği cihazın MAC adresini öğrenir.
Daha başka bir ifadeyle bir cihaz, başka bir cihazla iletişime geçmeden önce, iletişime geçeceği cihazın MAC adresini öğrenmek için ARP sürecini başlatacağı için, ARP Request ile ortamda ör. "192.168.1.150 IP adresi hangi MAC adresine ait?" diye Broadcast yapar ve ARP Reply ile öğrenmek istediği MAC adresi bilgisi kendisine iletilir.
Ek olarak MAC adresi, bir cihazın hangi ağa (Network ortamına) bağlı olduğuyla ilgili bir bilgi içerMEz. Cihazın hangi ağa bağlı olduğuyla ilgili bilgi, IP adresindedir. IP adresleri değişkendir, ancak MAC adresleri ağ kartı (NIC-Network Interface Card) üzerindeki Chip üzerine işlendiği için, bu bilgiyi değiştirmeniz mümkün değildir.
MAC Adresi mi? IP Adresi mi?
MAC adresleri ile modern Router ve Firewall'larda belirli MAC adreslerini engelleyebilir, bu sayede de sadece belirli MAC adreslerinin ağa bağlanmasını sağlayabilir ya da DHCP Server üzerinde IP rezervasyonu yaparken, MAC adresleri ile istediğiniz IP adresini ilgili MAC adresini taşıyan bilgisayara sabitleyebilir (rezerve edebilir) durumda olursunuz.
Aynısını IP adresleriyle yapamazsınız; atanan IP adresi, DHCP Server, Router ya da Firewall gibi bir IP adresi sağlayıcı sistem tarafından sağlanır ve belli zaman aralıklarında bu IP adresi bilgisi değişeceği için, IP adresini engellemek bir işe yaramayacağı gibi, belli bir cihaza sabitlemek (rezerve etmek) istediğiniz IP adresini, MAC adresi bilgisi olmadan rezerve edeMEyeceksiniz.
Bilgisayarda MAC Adresi Nasıl Bulunur?
MAC Adresi, Başlat> Çalıştır ya da Windows + R tuş kombinasyonları kullanılarak Çalıştır ekranına CMD komut istemcisi açılır ve komut satırına ipconfig /all komutu yazılarak elde edilen çıktıdan, cihaz üzerinde yüklü olan tüm ağ kartları (NIC-Network Interface Card) detaylaylarına ulaşılır.
Burada Physical Address. . . . . . . . . : 00-0C-29-19-12-2D bilgisi, ilgili ağ kartı NIC (Network Interface Card) üzerindeki MAC adresi bilgisidir ve cihazınızda kaç tane ağ kartı takılı ise, hepsi için ayrı aynı MAC adres bilgisi burada görüntülenecektir.

Faydalı olması dileğiyle...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Adım Fırat Boyan. 1985 yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde doğdum. 2008 yılından beri İstanbul'da yaşıyorum. Kıdemli Sistem Mühendisi, Microsft Sertifikalı Eğitmen (MCT) ve İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye serbest, Noter Yeminli Tercümanım. 18 yıldır Bilgi Teknolojileri alanında hizmet veriyorum. Şu anda Data Market bünyesinde Senior Cloud Engineer olarak çalışıyorum ve Bilişim Teknolojileri alanında eğitim hizmeti veren Bilge Adam bünyesinde Microsoft Sertifikalı Eğitmen (MCT) olarak Sistem ve Network Uzmanlığı Eğitimleri vermekteyim. Kurumsal firmalara da IT Danışmanlık Hizmetleri veriyorum. Hakkımda daha fazla bilgi sahibi olmak ve sahip olduğum Microsoft sertifikalarımı incelemek için Hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.