Router'ların temel işlevi, yönlendirme (Routing) yapmaktır. Bunu yaparken yönlendirme tablosu (Routing Table) içinde bulunan bilgilerle hareket eder. Yönlendirme tablosunu statik olarak tanımlayabildigimiz gibi, çeşitli yönlendirme prokolleri vasıtasıyla oluşmasını da sağlayabiliriz. Anlaşılacağı gibi Routing yani yönlendirme işlemi, Static Routing ve Dynamic Routing olmak üzere iki ana baslık altında toplanabilir. Static Routing (statik yönlendirme), IP Route komutu ile gerçeklestirilirken Dynamic Routing (Dinamik Yönlendirme), çeşitli Routing protokolleri yardımıyla gerçeklesir. Static Routing (statik yönlendirme), özellikle küçük ölçekli Network ortamlarında kullanıldığında, ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkabilir. Fakat büyük ölçekli Network ortamlarında çalışmaya başladığımız andan itibaren hata yapma olasılığımız artacaktır. Dynamic Routing (Dinamik Yönlendirme) ise konfigürasyonu çok çok kolay oldugu için, mantığı anlaşıldığı andan itibaren birçok fayda sağlayacaktır.
Static Routing - Statik Yönlendirme
Static Routing (statik yönlendirme) IP Route komutu ile Global Configuration Mode üzerinde yapılır ve küçük ölçekli Network ortamlarında ideal çözümdür. Static Routing yapılırken hedef Network adresi, hedef Subnet Mask ve bizi o hedefe götürecek bir sonraki Router'ın hedef IP adresi bilinmelidir. Burada, Next Hop yani bir sonraki atlama noktası kavramı ortaya çıkıyor. Senaryomuzda Taksim ve Kadıköy şubelerimiz var ve bu iki şubenin statik yönlendirme ayarlarını yaparak birbirleri ile iletişime geçmelerini sağlayacağız.

Statik yönlendirme işlemine geçmeden önce, Router Port'larına IP adres tanımlaması yapmamız gerekiyor.
Taksim Lokasyonundaki Router Port'larında IP Adresi Tanımlama
Router>enable
Router#configure terminal
Router(config)#hostname Router-Taksim
Router-Taksim(config)#interface gigabitEthernet 0/0
Router-Taksim(config-if)#ip address 192.168.10.1 255.255.255.0
Router-Taksim(config-if)#no shutdown
Router-Taksim(config-if)#exit
Router-Taksim(config)#interface serial 0/0/0
Router-Taksim(config-if)#ip address 88.77.66.1 255.255.255.0
Router-Taksim(config-if)#clock rate 128000
Router-Taksim(config-if)#no shutdown
Router-Taksim(config-if)#do write
Building configuration...
[OK]
Router-Taksim(config-if)#end

Kadıköy Lokasyonundaki Router Port'larında IP Adresi Tanımlama
Router>enable
Router#configure terminal
Router(config)#hostname Router-Kadikoy
Router-Kadikoy(config)#interface gigabitEthernet 0/0
Router-Kadikoy(config-if)#ip address 192.168.20.1 255.255.255.0
Router-Kadikoy(config-if)#no shutdown
Router-Kadikoy(config-if)#exit
Router-Kadikoy(config)#interface serial 0/0/0
Router-Kadikoy(config-if)#ip address 88.77.66.2 255.255.255.0
Router-Kadikoy(config-if)#no shutdown
Router-Kadikoy(config-if)#do write
Building configuration...
[OK]
Router-Kadikoy(config-if)#end

Static Routing Yazımı
Her iki lokasyondaki Router'lar üzerindeki Port'larda IP adresi atama işlemini gerçekleştirdikten sonra sıra, statik yönlendirme işlemi için yönlendirme komutlarının yazımına geldi. Statik yönlendirme yazım kuralı aşağıdaki gibidir.
Router(config)# ip route [Hedef Network] [Hedef Subnet Mask] [Çıkış yaptığım Interface ID] |
Alternatif olarak;
Router(config)# ip route [Hedef Network] [Hedef Subnet Mask] [Hedef Router WAN IP adresi] |
Taksim Şubesi Static Routing Yapılandırma
Router-Taksim#configure terminal
Router-Taksim(config)#ip route 192.168.20.0 255.255.255.0 88.77.66.2
Router-Taksim(config)#do write
Building configuration...
[OK]
Router-Taksim(config)#end

Kadıköy Şubesi Static Routing Yapılandırma
Router-Kadikoy#configure terminal
Router-Kadikoy(config)#ip route 192.168.10.0 255.255.255.0 88.77.66.1
Router-Kadikoy(config)#do write
Building configuration...
[OK]
Router-Kadikoy(config)#end

Şubeler arası Static Routing Yapılandırma İşlemleri Sonrası Test Aşaması
Her iki lokasyondaki Router'lar üzerindeki Port'larda IP adresi atama ve Static Routing (statik yönlendirme) İşlemlerini tamamladıktan sonra sıra, yapımızın sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmeye geldi. TAKSİM lokasyonunda 192.168.10.0 Network'ündeki 192.168.10.10 IP adresli PC0'dan, KADIKÖY lokasyonundaki 192.168.20.0 Network'ündeki 192.168.20.12 IP adresli PC5'e Ping atma işlemi uyguluyorum.





Ping atma işleminde ICPM Request paketi, hedef Network'teki PC'ye ulaştı. Aynı yolu izleyerek ICPM Reply paketi gönderecek ve Ping atma işlemi başarıyla sonuçlanacaktır.

Ping atma işlemi başarıyla sonuçlanmış, her iki lokasyon arasındaki Static Routing (statik yönlendirme) işleminin başarıyla sonuçlandığını görüş olduk.

Faydalı olması dileğiye...
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.