iSCSI (Internet Small Computer System Interface), Network (ağ) üzerindeki veri depolama aygıtlarını (Storage) TCP/IP protokolü üzerinden birbirleri arasında bağlama yöntemidir. Örneğin, mevcut yapınızda bir Storage var ve bu Storage'deki Disk'leri Network (ağ) ortamındaki bir tüm bilgisayarlarda Virtual Disks (sanal Diskler) oluşturarak Storage'daki Disk'ler sanki bilgisayardaymış gibi kullanmanıza imkan veren bir sistemdir.
Senaryom aşağıdaki gibi olacak;
NOT 1: Senaryo, tamamen sizin ihtiyacınıza ve organizasyonunuza göre değişiklik göstecektir. Ben kendi senaryomu sadece yapıyı ve işleyiş mantığını anlamanız açısından hazırladım.
Fiziksel Yapı:
Domain: firatboyan.com
Primary Domain Controller: Active Directory Domain Services.
Host-1: Member Server, iSCSI Initiator.
Host-2: Member Server, iSCSI Initiator.
Storage: Memver Server, iSCSI Target.
Sıkça yapılan hatalardan bir tanesi, LAN Network trafiğinin geçtiği NIC (Network Interface Card) üzerinden eş zamanlı olarak iSCSI trafiğini ve hatta Node’lar arasındaki Cluster trafiğini geçirmektir. Bu, Network hatlarınızı fazlasıyla meşgul ederek, performans kayıpları yaşamanıza sebep olacaktır.
Normalde iSCSI Network trafiği için ayrı bir Network (ayrı bir NIC-Network Interface Card), Node’lar arası Cluster Network trafiği için ayrı bir Network (ayrı bir NIC-Network Interface Card) ve LAN Network trafiği için ayrı bir Network (ayrı bir NIC-Network Interface Card) kullanmanız önerilir.
Bu nedenle; Domain Controller, her iki Host ve Storage üzerinde ikişer tane NIC kartı olacak. Bunlardan birisi iSCSI Network için, diğeri de Local Network haberleşmesi için kullanılacak.
iSCSI'nin farklı Network üzerinden olmasının nedeni, IO trafiğini azaltmaktır.
Network Yapısı:
LAN: 192.168.1.0/24
iSCSI: 10.10.10.0/24
Primary Domain Controller:
LAN: 192.168.1.100/24
iSCSI: 10.10.10.100/24
Host-1:
LAN: 192.168.1.101/24
iSCSI: 10.10.10.101/24
Host-2:
LAN: 192.168.1.102/24
iSCSI: 10.10.10.102/24
Storage:
LAN: 192.168.1.200 /24
iSCSI: 10.10.10.200 /24
Cihaz bağlantılarının yapılması
Cihaz bağlantılarının yapılması işlemini göstermemdeki amaç, konuya hakim olmayan, nasıl yapılacağını bilmeyen kişilere bir referans oluşturması niteliği taşımaktadır. Buradaki yapılandırma tamamen benim kurgumdur ancak gerçek hayatta da rahatlıkla kullanılabilir. Farklı senaryolar da izlenerek gerekli bağlantılar oluşturulabilir.
Senaryo-1

Yukarıdaki yapıda mutlaka Switch'ler arası Stack yapısı kurulmalıdır. Ayrıca, maliyetinden tasarruf yapmak için, tek Switch üzerinde iSCSI ve LAN Network'lerini VLAN yapılandırması ile ayırabiliriz ancak bu bu, donanımsal yedeklilik anlamında tavsiye edeceğim bir yöntem olmayacaktır.

Aktif cihaz bağlantılarında NIC (Network Interface Card) yedekliliğini yani Network Failover Cluster yapısı da oluşturarak, olası bir Down durumu söz konusu olması durumunda önlem almak için, boştaki Interface'ler üzerinden birer kablo daha çıkmak akıllıca olacaktır.
Yine bu NIC'ler üzerinde de NIC Teaming yapılandırması oluşturmak da şahsen önerimdir.
Senaryo-2

Yukarıdaki yapıda mutlaka Switch'ler arası Stack yapısı kurulmalıdır. Ayrıca, maliyetinden tasarruf yapmak için, tek Switch üzerinde iSCSI ve LAN Network'lerini VLAN yapılandırması ile ayırabiliriz ancak bu bu, donanımsal yedeklilik anlamında tavsiye edeceğim bir yöntem olmayacaktır.

Senaryo-3
Bu yapıda NIC (Network Interface Card) Failover Cluster yapısını oluşturdumuş oluyoruz. Ancak Switch'lerden birisinin arızalanması durumunda da yine oluşturmuş olduğumuz Network yapısı çalışmayacağı için, Switch yedekliliği için de 2 adet ek Switch konumlandırıp, iSCSI ve LAN kablolarından birer tanesini bu ek Switch'e konumlandırarak, Switch yedekliliği de sağlamış olur.

Yukarıdaki yapıda mutlaka Switch'ler arası Stack yapısı kurulmalıdır!
1- Storage üzerinde iSCSI Target (LUN) Oluşturma
NOT 2: Ortamımda Storage'ım olmadığı için senaryomuz gereği, Storage olarak Server kullanıyorum ve Server üzerinde iSCSI Target Server rolünü kuruyorum.
Add Roles and Features Wizard ekranında iSCSI Target Server Rolünü seçip, kurulumunu yapıyorum.

iSCSI Target Server Rolünü kurulduktan sonra Storage üzerindeki Disk'lerimi yapılandırıyorum ve Senaryom gereği RAID 5 olarak yapılandırıyorum.
Ayrıca belirtmek isterim ki, RAID yapılarında bir Diskte arıza meydana geldiğinde, iSCSI alanına RAID yapılandırması düzeltilmeden ulaşmak mümkün olmamaktadır.

Server Manager'dan Local Server üzerinde iSCSI Servisini açarak Task üzerinde New Virtual Disk seçeneği ile yeni bir Virtual Disk (sanal Disk) oluşturacağız.


RAID5 olarak ayarladığım Diskimi seçiyorum.

Virtual Disk'ime bir isim veriyorum. Path bölümünde uzantısının .vhdx (Virtual Hard Disk) olduğuna da dikkat edin. Bu uzantı, Hyper-V platformlarında çalışan sanal makineler için kullanılan Disk yapısıdır.

Virtual Disk'ime ne kadarlık bir alan ayıracağımı soruyor.

Bu alanda iSCSI Target oluşturuyorum.Yeni oluşturacağım için New iSCSI Target işaretliyorum.

iSCSI Target'ım için bir isim veriyorum. LUN01 adını verdim.

Burada Storage'a erişecek Host'ların IP Adreslerini vermek için ADD butonuna tıklıyorum.

Browse butonuna tıklayıp ekleyeceğim Host'u seçiyorum.



Bu alanda iSCSI'nin güvenliğini sağlamak için User name ve Password belirliyorum. Bu, tamamen sizin güvenlik gereksimlerinize kalmış.

Virtual Disk oluşturup, Target yapılandırma işlemi tamamlandı. Create butonuna basarak oluşturuyorum.


iSCSI Target yapılandırma işlemim bitti. Başarılı bir şelilde oluşturdum.

2- iSCSI Initiator Oluşturma
Virtual Disk oluşturup, iSCSI Target yapılandırma işlemi bittikten sonra, Storage'a bağlanacak olan Host'a gidiyor, iSCSI Initiator çalıştırıyorum. Bu yöntemle iSCSI bağlama işlemi gerçekleştirmiş olacağım.
iSCSI Initiator Properties altında Discover Portal... butonuna tıklıyorum. Storage IP'sini giriyorum.

Yine iSCSI Initiator Properties altında Targets bölümünde bağlantının gerçekleştiğini görüyoruz. Bağlantısı oluşturulan Target seçildikten sonra Connect butonuna basarak Virtual Disk'e bağlanacağız. Connect butonuna basarak bağlantıyı sağlamazsak, Status bölümünde görüldüğü gibi durum Inactive olacaktır.

Connect butonuna tıkladıktan sonra Virtual Disk'e bağlantımızı gerçekleştirdik. Status alanında Connected ibaresi yazıyor. Bu, başarılı bir şekilde bağlantı sağladığım anlamına gelmektedir.

Disk Management alanında Disk'i Online ve Initialize yaptıktan sonra, Volume oluştuyorum. Bunu işlemleri de yaptıkran sonra gördüğünüz gibi Storage üzerindeki sanal Disk'im sanki fiziksel makinemdeki bir Disk gibi Virtual Disk olarak kullanıma hazır durumda.

Faydalı olması dileğiyle....
Etiketler: iSCSI Target oluşturma ,iSCSI Target yapılandırma, iSCSI Initiator yapılandırma, iSCSI Initiator kurulumu, iSCSI Storage Network kablo bağlantısı nasıl yapılır?, iSCSI Disk raid oluşuturma, iSCSI LUN yapılandırma.
Her türlü görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum panelinden bırakabilir, kafanıza takılanları veya merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.